ANNONS

De har laddat upp inför kanelbullens dag

Jennifer Henriksen och Emilia Wallin kommer serverka kanelbullar på KAnelbullens dag.
Jennifer Henriksen och Emilia Wallin kommer servera kanelbullar på Kanelbullens dag.
Kanelbulle, kanelsnäcka eller kanelsnurra? I dag är det kanelbullens dag och i Edsviken har man sett fram emot fikahögtiden som firas varje år sedan 1999.
ANNONS

Torsdag 4 oktober är det den stora dagen – i alla fall på många av Sollentunas bagerier. Ett av dem som laddat upp inför kanelbullens dag är Gateau i Edsviken, där Emilia Wallin och Jennifer Henriksen jobbar.

– Förra året tog kanelbullarna slut vid 16.30 och då hade vi öppet längre. Jag tror vi sålde 340 kanelbullar då, säger Emilia Wallin.

20 000 kanelbullar

Eftersom det förväntas vara strykande åtgång har man i år kunnat förbeställa bullar för att inte riskera att bli utan. Kedjan som har 22 butiker runt om i Stockholm väntar en leverans på totalt 20 000 kanelbullar. Och Emilia är beredd på att det kommer vara kö dagen lång.

Kanelbulle

En bulle till höstmyset.

30 kronor får man betala för en smörig kanelbulle på Gateau. De är gjorda på vete, smör, socker, mjölk, jäst, kardemumma, salt och kanel. Och så penslas de med ägg och får pärlsocker på toppen.

Vad är det bästa tillbehöret till kanelbullen då? 

– En latte, säger Jennifer.

– Eller något så klassiskt som ett glas mjölk, mmm! säger Emilia.

ANNONS

Fakta

Det visste du inte om kanelbullens dag

  • Dagen instiftades 1999 av Hembakningsrådet. Syftet med kanelbullens dag var från början att få folk att baka mer hembakt, samt öka försäljningen av mjöl, jäst och margarin.
  • Det säljs cirka 7 miljoner kanelbullar på Kanelbullens dag. 51 procent av svenskarna äter då minst en kanelbulle. Minst hälften av alla arbetsgivare bjuder sina anställda på kanelbullar på dagen.
  • Den vanligaste formen på kanelbullen är snurran. Knutbullen är dock äldre, och går att hitta så långt tillbaka som på 1600- och 1700-talet.
Källa: Mitt Kök
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.