Min lokala hjälte

”Har laddat upp för minst 3 000 semlor”

T. v. Tina Matsson på Dalarö bageri, t. h: semlor och semmelwraps på TM Bagarstuga.
T. v. Tina Matsson på Dalarö bageri, t. h: semlor och semmelwraps på TM Bagarstuga.
På TM Bageri i Västerhaninge har man bullat upp.
På TM Bagarstuga i Västerhaninge räknar man med att sälja minst 3 000 semlor.
Tina Matsson på Dalarö bageri gillar den klassiska semlan bäst.
Tina Matsson på Dalarö bageri gillar den klassiska semlan bäst.
Det jobbas för högtryck inför semmeldagen i Haninge. På TM Bagarstuga i Västerhaninge centrum räknar man till exempel med att sälja minst 3 000 semlor.

Ingen av TM:s anställda har fått ta ledigt på tisdagen. Alla ska vara inne och jobba för heltryck.

– Jag kan inte svara exakt, men vi tror på minst 3 000 sålda semlor. Det har varit en hel del beställningar, och vi hoppas på ännu fler, säger Moa Jakobsson, anställd på TM Bagarstuga, före detta Paus bageri.

På TM har man såväl nutellasemlan och semmelwrapen som prinsessemlan och wienersemlan hemma.

På TM Bageri i Västerhaninge har man bullat upp.

På TM Bageri i Västerhaninge har man bullat upp.

Klassiska semlor poppis

– Vi har även gluten- och laktosfria samt veganska semlor.

Men det är framförallt den klassiska som väntas gå åt under tisdagen.

Hur ska en bra semla vara då?

– En riktigt fluffig bulle med bra balans med kardemumman. Fyllningen ska vara av riktig mandel, så man känner mandelbitarna. Och sedan måste grädde vara bra vispad, säger Moa Jakobsson.

Även ute på Dalarö märks semmeldagen. På Dalarö bageri har semlan sålt bra sedan en bra tid tillbaka.

– Folk började fråga efter den redan från årsskiftet. Man längtar ju till denna dag, säger Tina Matsson.

Tina Matsson på Dalarö bageri gillar den klassiska semlan bäst.

Tina Matsson på Dalarö bageri gillar den klassiska semlan bäst.

Hon gillar den traditionella semlan mest.

– Jag har även wienersemlor, men främst är det klassiska semlor i olika storlekar vi gör. Minisemlan har blivit en storsäljare.

Hur stor är minisemlan?

– Hälften så stor som en vanlig.

Degen och mandelmassa viktig

Vad gör en semla bra?

– Degen och att man använder dyrare mandelmassa. Man måste ha en riktigt duktig bagare på vetedegen, och bullen ska vara perfekt gräddad så den blir så mjuk och fluffig som möjligt.

Hur mycket säljer ni under tisdagen?

– Det är jättesvårt att uppskatta, men vi kommer baka på och konditorn står på plats och spritsar.





Fakta

Semlan förbjöds – efter Adolf Fredriks död

Ordet semla kommer från tyskans ”semel” och latinets ”simila”, som betyder fint vetemjöl.

Semlan får den form den har idag i slutet på 1800-talet, men var en lyx förbehållen de högre stånden.

Det är först efter andra världskriget när det ekonomiska uppsvinget gör vitt mjöl, grädde och socker tillgängligt som semlor blir något för gemene man.

På 1700-talet förde skalden Johan Gabriel Oxenstierna fram att fettisdagen borde förbjudas och ”hetvägg drivas i landsflykt ur Sverige, sedan den begått ett kungamord”. Det påstods att kungen Adolf Fredrik dött av allt för många hetväggar på fettisdagen den 12 februari 1771.

Hetväggen är förlagan till dagens semla.

Adolf Fredrik dog av slaganfall efter en enorm måltid som bland annat bestod av ostron, hummer, surkål och hetvägg.

Källa: Nordiska museet