ANNONS

Laddat för prylfest i underjorden

Uppemot 10 000 besökare brukar komma till bakluckeloppiset i Liljeholmsgallerians garage.
Uppemot 10 000 besökare brukar komma till bakluckeloppiset i Liljeholmsgallerians garage.
Den 14 januari blir det folkfest i Liljeholmsgallerians underjordiska garage. Årets första bakluckeloppis startar klockan 11.
– Det är fascinerande att ett garage kan bli så mysigt, säger "loppisbossen" Maria Wiberg.
ANNONS

I vanliga fall skyndar sig de flesta snabbt ut ur garaget under Liljeholmsgallerian. Undantaget är när det är bakluckeloppis. Då brukar cirka 10 000 människor frivilligt vistas i bergrummet, somliga flera timmar.

– Det kommer enormt mycket människor, det börjar bli en riktig klassiker, säger Maria Wiberg som driver Stockholmsmarknader tillsammans med kollegan och vännen Emma Perning.

De startade sitt första bakluckeloppis 2005, i ett nedlagt danspalats i Brottby i Vallentuna. Vid premiären kom 35 bilar, och det tyckte det var toppen. Sedan dess har mycket hänt. I dag ordnar parhästarna regelbundet loppmarknader på cirka 15 platser runtom i Stockholm, de största på Solvalla och Täby galopp. De flesta är just bakluckeloppisar.

Till och med ett underjordiskt garage blir någorlunda mysigt, när folk samlas för att fynda.    Foto: Stockholmsmarknader

– När vi startade fanns det inga bakluckeloppisar i Stockholm. Vi fick vår inspiration från Storbritannien, där man hittar dem i varje liten håla, säger Maria Wiberg.

Bakluckeloppiset i Liljeholmen startade hösten 2012. I år blir första tillfället söndagen den 14 januari. Sedan återkommer loppiset den 4 februari, den 11 mars och den 22 april, alltid klockan 11–15. Den som vill sälja prylar måste boka plats (det finns både platser med och utan bil) och får betala för det. För besökare är det gratis – och alla möjliga människor kommer.

ANNONS

– Det roliga med loppis är prylarna, förstås, men också människorna. Det blir en sådan blandning på folk – hippa och ohippa, gamla och unga, vanligt folk och original, säger Maria Wiberg.

Mixen på prylar brukar också vara stor – billiga och dyra, vanliga och udda saker. Maria Wiberg tycker själv om att gå på skattjakt, men poängterar att det viktiga är att prylen är värdefull i köparens egna ögon.

– Jag faller ofta för kantstötta och nötta saker. Jag tycker till exempel om dockor, de har ett värde för mig men kanske inte för andra. Jag har också fyndat en kursbok i motorsågning och en gammal motbok. Att titta in den var som att göra en tidsresa.

Kanske en nygammal vinterjacka?      Foto: Stockholmsmarknader

Fakta

Årets loppisar

Här är datumen för årets bakluckeloppisar i Liljeholmsgallerians under vintern och våren 2018:

14 januari, 4 februari, 11 mars och 22 april.

Tiden är alltid klockan 11-15.

Det är gratis att besöka loppiset. Den som vill sälja prylar måste boka plats, och betala för den.

Källa: Stockholmsmarknader
ANNONS