Gick med laddat vapen på Näset

Lidingöbon åtalas för grovt vapenbrott.
Lidingöbon åtalas för grovt vapenbrott.
En Lidingöbo åtalas för ha burit ett laddat vapen på allmän plats.
Det var i september som personen gick omkring med en halvautomatisk pistol i trakterna av Näset.

Enligt åtalet var Lidingöbon påverkad av narkotika eller något annat berusningsmedel då han gick omkring i trakterna av Näset beväpnad med en halvautomatisk pistol, laddad med sex patroner, tidigare den här hösten.

Det, menar åklagaren, gjorde situationen särskilt farlig och ökade riskerna för att vapnet faktiskt skulle användas.

Åklagaren menar att brottet ska bedömas som grovt på grund av berusningen men också att mannen ska ha väntat sig en konfliktsituation vid samma tillfälle. Det, menar åklagaren, gjorde situationen särskilt farlig och ökade riskerna för att vapnet faktiskt skulle användas.

Mannen, som är i 20-årsåldern nekar till det brottet.

Han erkänner dock innehav av cannabis som hittades i hans bostad vid en husrannsakan samma dag som det misstänka vapenbrottet skedde.

I bostaden påträffades också en så kallad stridssele som ska tillhöra Försvarsmakten. Försvarsmakten yrkar på att få lösa ut stridsselen eftersom de menar att det är uppenbart att den tillhör dem och att på något sätt tagits från dem.

Tidigare i våras beslagtog polisen en halvautomatisk gas-signalpistol hos samma Lidingöbo. I samband med detta beslag anhölls han och satt frihetsberövad under ett dygn. Han åtalas även för vapenbrott i samband med detta, någonting som han enligt åtalet erkänner.

Både gas-signalpistolen och den halvautomatiska pistolen som mannen ska ha burit på öppen gata nu i höst är tagna i beslag av polisen.