ANNONS

Låg bro stoppar seglare

Den nya Lidingöbron ska bli 5,6 meter hög. Det beslöt nyligen Mark- och miljö-

domstolen. Lidingö segelsällskaps medlemmar är kritiska till domslutet och ska överklaga beslutet.
ANNONS

I mitten av december klubbade Mark- och miljödomstolen att Lidingö stad får bygga den nya Lidingöbron. Den nya bron ska ha en 7,4 meter bred gång- och cykelbana och 5,6 meters segelfri höjd. Lidingö segelsällskap har tidigare påpekat att bron då blir alldeles för låg och försämrar för alla former av sjöfart.

Anders Lefrell, ordförande i Lidingö segelsällskap:

– Det är ganska trist, inte bara för Lidingö segelsällskap och Lidingös övriga båtklubbar utan för allt båtliv i nordvästra Storstockholm. Beslutet gör att de stänger av allt båtliv. Och även för kommersiell trafik. Tanken är väl att det ska bli fler båtlinjer i framtiden.

Enligt Anders Lefrell skulle en bro i samma höjd som bilbron, på 11,5 meter, bara kosta cirka 15 miljoner mer än en bro med en segelhöjd på 5,6 meter och med en lutningsgrad på cirka 2 procent.

– Det är en liten summa i sammanhanget och att två procents lutning är för brant för cyklister och rullstolar är skitsnack, säger han.

En annan orsak till att den nya Lidingöbron ska ha 5,6 meters segelhöjd och inte 11,5 är att en högre bro kan föranleda en ökad vind-ökning och att det skulle bli bullrigt från bilbron.

– Det kan inte handla om någon större vindökning. Och bullret från vägtrafiken skulle inte överstiga det från rälsbunden trafik på en gemensam spårvagns- och cykelbro, säger han.

Är det någon typ av segelbåt som klarar att segla under 5,6 meter?

– Jo, optimistjollar, men normalstora segelbåtar klarar det inte. För en segelbåt som till exempel går i 6 knop kommer det att ta cirka två timmar att segla runt Lidingö. Alla inom båtlivet är förbannade. Detta är beklagligt, säger Anders Lefrell.

ANNONS

Lidingö segelsällskap ska överklaga domen till Mark- och miljö-överdomstolen. Segelklubben planerar att överklaga domen tillsammans med Lidingö båtförbund och den rikstäckande Båtunionen.

Fakta

Nya bron klar 2020

Mark- och miljödomstolen gav nyligen klartecken till att staden får riva den gamla Lidingöbron och bygga en ny.

Den nya bron ska få en segelfri höjd på 5,6 meter och inte vara öppningsbar.

Lidingö segelsällskap motsätter sig detta eftersom många segelbåtar inte kan segla under en så låg bro.

Bron förväntas bli klar 2020.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.