ANNONS

Låg död i soffan i dagar – trots stöd

En boendestödjare fick inget svar inför ett hembesök hos en brukare. När polisen två dagar senare gick in i lägenheten låg mannen död på sin soffa.
ANNONS

Nu ses rutinerna över för situationer då personer som har hjälp av boendestödjare inte går att få tag på.

Det var i november förra året som en boendestödjare skulle boka ett hembesök hos en man med rätt till hjälp. De hade vanligtvis kontakt via sms för att bestämma exakt tidpunkt och mannen svarade alltid, men inte den här gången.

Boendestödjaren blev orolig och tog kontakt med en handläggare på kommunen dagen efter via sms.

”Hej! Vill informera dig om att jag skulle ha träffat X igår men han svarar inte på mina sms. Bad honom höra av sig men det har han inte gjort. Skrev ett meddelande till honom idag. Inget svar. Kommer inte in i porten då han har porttelefon. Vad gör vi?…”

Enligt Lex Sarah-utredningen svarade handläggaren att hon var stressad och upptagen. Hon fick inte intrycket att situationen var akut.

När polisen tog sig in i mannens lägenhet hittades han på sin soffa, avliden. Enligt polisrapporten inträffade dödsfallet två dagar tidigare, samma dag som boendstödjaren först sökte mannen.

– Det är klart att det händer att folk avlider, men det är inte vanligt. Det är traumatiskt för boendestödjarna så klart, det är därför vi tar hjälp av polisen, säger Jenny Wilhelmsson, avdelningschef vid enheten för funktionshinder.

Sekretessen kring ärendet är stark och hon kan inte berätta några detaljer.

Anledningen till att en Lex Sarah-anmälan gjordes var att kommunikationen mellan boendestödjaren och handläggaren inte fungerade.

ANNONS

Utredningen slår fast att det saknas skriftliga rutiner kring vad boendestödjarna ska göra när de inte får tag på en brukare och att rutinerna måste ses över.

Det framgår också att handläggarna på kommunen inte har något direkt ansvar för boendestödjarna, det ansvaret ligger på utföraren.

Det är klart att det händer att folk avlider. Jenny Wilhelmsson avdelningschef

ANNONS