100 dagsböter smitarens dom

Malin Blom har fått komma hem från sjukhuset. Hennes familj är besviken över delar av domen, men ändå lättade över att den fallit.
Malin Blom har fått komma hem från sjukhuset. Hennes familj är besviken över delar av domen, men ändå lättade över att den fallit.
Den 25-årige man som körde på Malin Blom på Stadsgårdsleden i juni och sedan smet har fått sin dom: 100 dagsböter.

Han friades från grov vårdslöshet i trafik, men dömdes för vållande till kroppsskada och obehörigt avvikande.

Som Lokaltidningen Mitt i berättade förra veckan har Malin Blom fått komma hem till lägenheten på Södermalm efter att ha vistats på sjukhus sedan olyckan, där hon blev påkörd av en smitare, i juni. Malin slungades flera meter och låg i koma i tre veckor.

– Jag har hatat att vara sjuk och jag har hatat att vara på sjukhus, säger Malin.

I torsdags föll domen mot den 25-åring som åtalats för vållande till kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik och obehörigt avvikande. Han frikändes från åtalspunkten grov vårdslöshet i trafik.

Av domen framgår att Malin kan ha cyklat ut i bussfilen när det var rött ljus för gång- och cykeltrafikanter. Men någon gång strax före rödljusen har mannen bytt från bilfilen till bussfilen, där ljuset fortfarande kan ha varit grönt.

Tingsrätten konstaterar att det inte går att klarlägga det exakta händelseförloppet.

– Malin kommer inte ihåg någonting från olyckan. Men även om det skulle ha varit så tycker jag att det känns ganska vårdslöst att köra i de hastigheterna i bussfilerna, säger Malins syster Elin Blom.

Domen blev 100 dagsböter à 240 kronor, sammanlagt 24 000 kronor, men han slipper betala något skadestånd till Malin Blom.

Elin Blom har blandade känslor.

– Det är jättemycket känslor just nu och det har inte hunnit sjunka in än. Men det känns jättetråkigt såklart, jag tycker han skulle ha blivit dömd för grov vårdslöshet i trafik. Det är konstigt att man ska få framföra sitt fordon på det där sättet, säger hon.

Mannen dömdes mot sitt nekande. Han har medgivit att han fanns med i bilen men hävdade under rättegången att det var en annan person som körde den.

I domen skriver dock tingsrätten att det otvivelaktigt är 25-åringen som var förare vid olyckstillfället.

Den 26-årige man som hjälpte 25-åringen med bilen efteråt dömdes för skyddande av brottsling och till 50 dagsböter på sammanlagt 4 500 kronor.

– Tingsrätten delar försvarets syn i stora delar, men min klient har fällts till ansvar för i mindre delar och då kan det alltid vara aktuellt med en överklagan. Men jag måste diskutera med min klient, säger Ivan Fialdini, 25-åringens försvarsadvokat.

Trots besvikelsen är det en lättnad för familjen att domen fallit.

– Det är skönt att veta vad som har hänt och det är skönt att han är dömd. Det finns inget straff som är likvärdigt det Malin har fått genomgå, säger Elin Blom.

Fakta

Låg medvetslös i tre veckor

Den 13 juni klockan 20.50 körde en smitare på Malin Blom på ett övergångsställe vid Fotografiska. Hon flög drygt 13 meter.

I tre veckor låg hon medvetslös på Karolinska sjukhuset och svävade mellan liv och död.

Den 3 september hölls huvudförhandlingar i rättegången mot den åtalade 25-åriga mannen.

Den 7 september fick Malin flytta hem till sin lägenhet på Södermalm igen.

Den 17 september föll domen.