ANNONS

Lag tvingar kommunen riva villor i Myrängen

Två villor i Myrängen för särskilt boende ska rivas och ersättas med två nya.
Två villor i Myrängen för särskilt boende ska rivas och ersättas med två nya.
Huge Fastigheter ska ­riva två villor som används för boende med funktionshinder och ersätta dem med nya. Att hitta annan mark har inte varit aktuellt.
ANNONS

En ny lag tvingar kommunen att bygga om så kallade LSS-boenden som används för personer med olika typer av funktionshinder.

På Lavspinnarvägen i Myrängen finns två villor som byggdes på 1980-talet för ändamålet. Men de har blivit för små. I dag har de boende enkelrum på nio kvadratmeter och gemensamt kök och bad.

Efter ombyggnad ska dessa bytas mot 40 kvadratmeters fullvärdiga lägenheter och dessutom utrymme för personal som finns på plats hela tiden.

– Vi har tittat på alternativen och kommit fram till att det blir ungefär samma kostnad att riva villorna och bygga nytt som att bygga om de befintliga, och lösningen skulle inte bli lika bra, säger Ellinor Magnusson som leder projektet på Huge Fastigheter.

Man har inte letat efter ny mark att bygga på så att man i stället skulle kunna sälja villorna, en åtgärd som kanske skulle kunna sänka notan för bygget.

– Det uppdraget har vi inte haft. Kraven för den här typen av boenden är också väldigt stora, det måste vara nära till kollektivtrafik, inte för långt ut och det ska vara lugnt i området. Det är i villaområden det kan bli aktuellt att bygga, säger Ellinor Magnusson.

Projektet har inte fått slutligt klartecken ännu. En hyresoffert har skickats till Huddinge kommun och förslaget kommer att presenteras när socialnämnden samlas i mars. Blir det inte för dyrt ska sedan kommunstyrelsen och kommunfullmäktige godkänna förslaget.

De nya husen kommer att bli 300 respektive 400 kvadratmeter stora. Eftersom ytorna växer ­betydligt blir hyreskostnaderna för kommunen mycket högre än i dag.

Även de boende kommer att få en viss hyreshöjning. Men boendemiljön kommer att bli avsevärt bättre.

ANNONS

– Men det är för tidigt att säga hur mycket dyrare det blir, vi kan inte presentera några siffror ännu, säger Britt-Marie Karlén, förvaltningschef.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.