De lär sig laga istället för slit och släng

Leili Mänder visar hur man ska sy.
Leili Mänder visar hur man ska sy.
Leili Mänder lär Bagisbor laga jeans i lånegarderoben Skrubben.
Leili Mänder lär Bagisbor laga jeans i lånegarderoben Skrubben.
Lagningen med längsgående stygn ska vara extra slitstark.
Lagningen med längsgående stygn ska vara extra slitstark.
För många är det inte självklart att laga kläder som gått sönder istället för att köpa nya.
Det vill Lånegarderoben och Bagamossen resilience center ändra på. I helgen höll de en workshop där besökarna fick lära sig laga jeans.

– Förut lagade ju folk saker själva men idag är det många som inte har den vanan längre. Det finns ett kunskapsglapp där folk inte längre vet hur man tar hand om saker, säger Andreas Sidqvist på Bagarmossen resilience center.

Tillsammans med Alexandra Lundberg som driver Lånegarderoben Skrubben arrangerade han en därför en workshop där Leili Mänder kom och lärde besökarna att laga jeans.

  Folk tog med sig sina jeans och så hade hon lappar som man sydde på. Det bygger på en japansk teknik som ska vara extra snabb och lätt där det ska synas att man har lagat sakerna. Man syr långa rader så att det blir extra hållbart, säger Andreas Sidqvist.

Ett 15-tal personer kom till workshopen som hölls i Lånegarderoben Skrubben i Bagarmossen i lördags.

– Folk var helt lyriska och tyckte det var roligt. Det finns ett nyväckt intresse för att laga saker som jag tror beror på att man vet att många utnyttjas väldigt mycket när tillverkar kläder, säger Andreas Sidqvist.

För den som vill lära sig laga kläder finns fler tillfällen. Den 5 mars arrangerar Bagarmossen resilience center workshopen Kafferepet där man förutom att lära sig laga kläder får prata om hållbarhet.