ANNONS

Mäklare: ”Tuffare än under finanskrisen”

Visning
"Köparna är kräsna och tar god tid på sig", säger Hans Flink på Svensk Mäklarstatistik.
Bostadsmarknaden var senast i gungning för nio år sedan. Nu pekar siffrorna åter nedåt i Kista, Akalla, Husby och Tensta.
– Det känns ännu tuffare nu än under finanskrisen, säger Rüdiger Gustafsson på Skandiamäklarna.
ANNONS

Sedan 2008 har bostadspriserna stigit lavinartat i Kista, Tensta, Akalla och Husby. Här finns mängder av lägenheter vars värde ökat med minst 100 procent på nio år. Men nu är det åter trögt på bostadsmarknaden och prisutvecklingen har till och med vänt ned.

– Vi ser en nedgång på 10 till 15 procent i Kista, Akalla, Husby och Tensta, säger Rüdiger Gustafsson. Han är franchisetagare på Skandiamäklarna, med lång erfarenhet av marknaden i Kista.

Lokalt har priserna sjunkit särskilt mycket, på grund av stora andelar lägenheter och radhus.

– Bostadsrätter har sjunkit mest i värde, berättar Rüdiger Gustafsson.

Höjda amorteringskrav

Likt många andra menar han att amorteringskraven ligger bakom nedgången. De har skärpts i flera omgångar och nu vill Finansinspektionen införa fler regleringar.

– Det har gjort att folk haft svårt att få lån. Intressenter har fått lånelöften av bankerna, som sedan dragits tillbaka, säger Rüdiger Gustafsson.

Jag tror att det kommer att bli tuffare framöver

Enligt Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, är huvudorsaken det stora utbudet av lägenheter i Stockholmsområdet.

– Köparna är kräsna och tar god tid på sig. Skulle alla säljare sälja till njugga köpare, blir prisfallet större än vad som nu är fallet. Men många säljare avvaktar, säger Hans Flink.

ANNONS

Han menar att säljarnas förväntningar ligger kvar på tidigare toppnivåer, medan köparna lägger skambud.

Man tog mindre tid på sig att köpa bostad än ett par skor

– Tidigare var det tvärtom. Som köpare hade du knappt en kvart på dig att slå till. Man tog mindre tid på sig att köpa bostad än ett par skor.

Även priset på villor har sjunkit, men eftersom utbudet på hus är betydligt mindre, har minskningen inte varit lika stor som för bostadsrätter.

– Det finns en uppsjö av lägenheter ute på marknaden, både nyproducerade och begagnade. Villor finns det mycket mindre av.

Hans Flink jämför dagens situation med prisnedgångar 2008 och 2011.

– Då återhämtade sig marknaden ganska snabbt. Det tog ett år ungefär. Som säljare behöver man inte vara livrädd.

Prisfallet kan även drabba nyproducerade bostäder. Rüdiger Gustafsson på Skandiamäklarna tror på rabatterade priser, snarare än att byggbolagen satsar på hyresrätter. Detta på grund av att hyrorna skulle bli alltför dyra på många håll. Han tycker att det ser mörkare ut nu än under finanskrisen för nio år sedan.

– 2008 var det trögt på marknaden, men det gick över. Nu känns det värre och jag tror att det kommer att bli tuffare framöver, om man blir tvungen att betala mer på själva boendet. Tänk själv att behöva betala fyra, fem eller sex tusen kronor mer i månaden.

Var värre på 90-talet

Rüdiger Gustafsson var mäklare under bostadskraschen på 1990-talet, då vissa fastigheter tappade två tredjedelar av värdet.

– Läget var värre då. Det kommer inte vara lika illa nu. Alla måste förstå att priserna ska ner till en viss nivå för att folk ska ha råd. Regeringen och Finansinspektionen vill inte att vi lånar för mycket. Man skulle önska att amorteringskraven på en procent inte går igenom. Marknaden har redan tagit styrk.

Så låga var priserna under finanskrisen för nio år sedan

Vi har jämfört utgångspriser i gamla tidningars annonser, med slutpriser de senaste åren.

Källa: Booli.se

Den här lägenheten i Tensta låg ute för 695 000 för nio år sedan. Förra året såldes en identisk lägenhet på samma adress för 2 150 000 kronor. 

Från att ha startat på 450 000 kronor 2008, har denna lägenhet i Husby stigit till 1 800 000 i en försäljning förra året.

2008 var utgångspriset 2 475 000 kronor för detta radhus i Kista. Tidigare i somras såldes ett liknande hus på samma gata för 4 510 000 kronor

Det här parhuset i Kista startade på 2 375 000 kronor 2008. I våras såldes ett likadant hus för 3 720 000 kronor.

I Kistas bostadsområde Ärvinge hade denna lägenhet ett utgångspriset på 845 000 kronor för nio år sedan. I somras såldes en liknande bostadsrätt på samma gata för 1 930 000.

I Akalla startade den här lägenheten på 825 000 kronor 2008. Nio år senare såldes en lika stor bostad på samma gata för 2 150 000 kronor.

Fakta

Prisfall på bostadsmarknaden

Området Spånga-Kista omfattar bland annat Spånga, Kista, Akalla, Tensta, Husby och Rinkeby.

Bostadsrätter

Bostäderna var som dyrast i november 2016. Sedan dess priserna sjunkit med cirka 8,5 procent, enligt preliminära siffror från oktober.

I november 2016 låg priset per kvadratmeter på 39 161 kronor. I oktober i år var motsatt siffra 35 856 kronor.

Villor

I oktober förra året var medelpriset för en villa 6 420 000 kronor. I år ligger medelpriset på 5 688 000 kronor under samma period. Eftersom utbudet på villor är begränsat i området, kan siffrorna endast ses som en fingervisningen av läget.

 

Källa: Svensk mäklarstatistik och Valueguard-KTH Housing index
Fakta

Finansinspektions förslag

Finansinspektionens förslag innebär att nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin inkomst före skatt, ska amortera en procentenhet mer av bolånet per år än tidigare. Om regeringen följer Finansinspektionens linje börjar de nya reglerna gälla nästa år.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.