David lagade mat med flyktingar i Turkiet

Matbloggaren David Frenkiel besökte Turkiska flyktingläger.
Matbloggaren David Frenkiel besökte Turkiska flyktingläger.
På plats träffade han syriska familjer och lagade mat tillsammans med dem.
På plats träffade han syriska familjer och lagade mat tillsammans med dem.
Matbloggaren och Södermalmsbon David Frenkiel, 35, åkte till Turkiets flyktingläger.
Där mötte han syriska flyktingar över matlagning.
– Ens egna problem känns inte riktigt lika stora när man är där på plats, säger han.

Till vardags driver David Frenkiel, tillsammans med flickvännen Luise, en matblogg och skriver kokböcker. Men Skanstullsborna hade en längre tid känt att de ville göra något mer för människor i nöd än att varje månad skänka pengar. Därför tvekade de inte när EU och FN:s livsmedelsprogram hörde av sig och frågade om de ville resa till Turkiet och se hur syriska flyktingar lever där och hur man arbetar med matleveranser och mathjälp.

Varför reste du?

– Det var en fantastiskt möjlighet att få uppleva och lära sig mer om situationen vid den syriska gränsen. Då fokuset låg på mat kändes det passande för oss. Men det här var såklart lång ifrån chiapudding och avokadomackor.

Luise var gravid i 36:e veckan så därför flög David ensam till Istanbul. Därefter bar det av till Hatay, nära den syriska gränsen.

Vad gjorde du på plats?

– Jag besökte flyktinglägren och så träffade jag tre syriska familjer. Vi lagade mat tillsammans och pratade med varandra med hjälp av en tolk. Man har en rätt negativ bild genom all nyhetsbevakning där flyktingar blir ett begrepp snarare än människor. Här blev det verkligen tvärtom, jag lärde mig massor och blev väldigt berörd.

Vad kände du?

– Ens egna problem känns inte riktigt lika stora när man är där på plats. Men man blir också inspirerad av deras styrka och drivkraft. Vi är alla så himla lika och de här människorna levde helt vanliga liv som oss innan de tvingades på flykt.

Får betalkort

Som en del av ett nytt biståndsprogram har flyktingarna börjat få en sorts betalkort som gör att de själva kan välja hur de vill spendera en viss summa pengar.

– Varför ska vissa människor vara begränsade att bara få det absolut nödvändigaste? Deras barn har lika stora drömmar som våra. Korten ger dem en större frihet att kunna styra över sig egen vardag, det ger dom värdighet.

Vad spelade maten för roll?

– Maten handlar inte bara om överlevnad för dem. Utan den fungerar som minne och genom maten för de vidare syriska traditioner, det blir en viss trygghet.

Vad har hänt efter resan?

– Det är det svåraste, vad man ska göra för att fortsätta hjälpa till. Men vi har diskuterat fler liknande resor och jag försöker berätta om resan som med dig till exempel. Men även på plats gjorde ju jag ingen större skillnad, utan det var mest jag som lärde mig av människorna där.

– Men det är kul att jag har några av familjemedlemmarna på Facebook och vi skriver ibland. Jag skickade till exempel bilder på vårt nyfödda barn till dem,  så vi håller kontakten.