ANNONS

Lagar mat på åtta kvadrat

Wi Gårdström lagar varje dag mat åt drygt 30 kunder i sin Thaivagn på 8 kvadrat som ligger mitt i Jordbro industriområde.
Wi Gårdström lagar varje dag mat åt drygt 30 kunder i sin Thaivagn på 8 kvadrat som ligger mitt i Jordbro industriområde.
I våras tog Ola Gårdström och hans fru chansen. De startade en thaivagn - mitt i Jordbro industriområde.

– Folk höjer på ögonbrynen när vi berättat att den står just här, säger Ola Gårdström.
ANNONS

I våras hittade paret den perfekta vagnen. Ola Gårdström beskriver utseendet som en korsning mellan en liten sommarstuga och en godsvagn. De gjorde i ordning vagnen och i somras slog de upp dörrarna för Jordbro industriområdes första thaivagn.

– Folk började vallfärda direkt. Vagnen är väldigt uppskattad och väldigt liten. Kunderna brukar stå och titta in och undra hur vi får plats där inne egentligen, säger Ola Gårdström.

Det är framför allt Wi Gårdström som arbetar i matvagnen och ibland får hon hjälp av parets dotter. Ola berättar att de länge gått i tankar om att starta upp en thaivagn.

– Vi har tagit det lite peu à peu och låtit det gå försiktigt framåt. Vi visste inte om det här var något att satsa på. Men det har fallit väldigt väl ut. Till nästa sommar planerar vi ha fler bord här och anställa en till som kan arbeta i köket, säger han.

En vanlig dag brukar drygt 30 personer besöka den lilla vagnen mitt i industriområdet. De har redan fått stammisar som kommer nästan varje dag. Men att bedriva matvagn i Haninge kommun är ingen trend. Enligt Karin Andersson, chef på avdelningen för hälsoskydd och livsmedel, har antalet vagnar i kommunen länge varit ungefär detsamma.

– Det har i alla fall inte ökat. Det är ganska sällan som det kommer in någon ny ansökan, säger hon.

I dag har elva matvagnar tillstånd i Haninge kommun och Karin Andersson berättar att det är vanligare att de byter ägare än att det kommer någon ny.

– De här vagnarna är en rörelse som går att sälja vidare, precis på samma sätt som ett café eller en kiosk. Startas en ny verksamhet tar de ofta över en redan existerande vagn, säger Karin Andersson.

ANNONS
Fakta

Matvagnar kräver tillstånd

Det krävs tillstånd från markägaren, polisen och kommunen för att sälja mat från en vagn.

Ett tillfälligt bygglov krävs från kommunen.

Till sist behövs en registrering som livsmedelsverksamhet hos kommunen. Företaget måste även registreras hos Skatteverket och Bolagsverket.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.