Lagar tänder i fattiga länder

Nikoo Bazsefidpays mål är att organisationen ska bli lika stor som Läkare utan gränser.
Nikoo Bazsefidpays mål är att organisationen ska bli lika stor som Läkare utan gränser.
Solnabon Nikoo Bazsefidpay grundade hjälporganisationen Tandläkare utan gränser vid 23 års ålder.

– Vi räddar inte liv men många fattiga människor får det bättre, säger hon.

Efter att Nikoo Bazsefidpay tagit sin tandläkarexamen vid Karolinska institutet åkte hon till Filippinerna ihop med en dansk hjälporganisation för att ge fattiga människor tandvård. Hemma i Solna igen bestämde hon sig för starta en svensk motsvarighet. Det var 2008.

I dag har Tandläkare utan gränser över 80 tandläkare och tandsköterskor knutna till sig som volontärer i Zimbabwe, Etiopien och Indien. Barn och gamla, i städer och småbyar, får tandvård för första gången.

– Vi möter människor med trasiga tänder och tandvärk. Många barn har så ont att de inte kan gå till skolan. De har aldrig besökt någon tandläkare, och kommer troligen aldrig att göra det någon gång efter att vi åkt heller, säger Nikoo.

Tandläkare utan gränser ger förutom akutvård, som att lindra värk och dra ut tänder, även utbildning. De besöker skolor och barnhem och informerar om kost, hälsa och tandvård, alltid anpassat till läget.

– I småbyar kanske man inte har tillgång till tandborstar när vi åkt därifrån. Då kan man använda träbitar att rengöra tänderna med. Sådana saker lär vi ut, berättar Nikoo.

Nikoo Bazsefidpay jobbar som tandläkare på Karolinska, men gör volontäruppdrag minst en gång per år, senast i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Väljer man vårdyrket så brinner man för det, menar hon.

– Jag vill göra en förändring. Min dröm är att vi ska bli lika stora som Läkare utan gränser och finnas i många länder. Behovet av tandvård är väldigt stort.