Lagardère lämnar driften av Friends Arena

Friends Arena.
Friends Arena.
Avtalet var på tio år, men bara efter två så väljer driftsoperatören att lämna Nationalarenan.
På sikt hoppas Svenska Fotbollsförbundet att man ska hitta någon ny intressent som ska driva Friends.

Lagardère drar sig ur driftsavtalet för Friends Arena. Detta efter att man inte kommit överens med Arenabolaget om de ekonomiska villkoren, skriver Fotbollskanalen.se.

Det franska företaget utnyttjar en klausul i det tioåriga avtalet med Arenabolaget och avbryter samarbetet efter en femtedel av tiden. I klausulen står att parterna efter en viss tid ska göra en utvärdering av avtalet, och att Lagardère då har möjlighet att lämna.

Driften går nu över till Arenabolaget, vilket ägs gemensamt av fastighetsbolaget Fabege (66,7 procent) och Svenska Fotbollförbundet (33,3 procent, varav 11,1 via ett samarbete med försäkringsbolaget Folksam).

Friends Arena har länge kantats av ekonomiska förluster. De senaste fem åren har man gått back med 1,2 miljarder kronor.

Svenska Fotbollförbundet ser gärna att en ny operatör tar över driften.

”Tills vidare har vi en bra lösning men långsiktigt är ambitionen att hitta en ny operatör. Vi stressar inte utan arbetar tryggt vidare med vår duktiga personal”, skriver förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson i ett sms till Fotbollskanalen.

Storägaren Fabege har enligt Svenska Fotbollförbundet tidigare utlovat att man ska täcka Svenska Fotbollförbundets förluster framöver för att inte förbundets övriga verksamhet ska påverkas.

Det beskedet har förtydligats av Fabeges vd Christian Hermelin.

”Vi är beredda att hjälpa Svenska Fotbollförbundet och det har vi redan gjort, men vi har inte ställt ut något löfte om att täcka alla förluster”, säger Christian Hermelin till Fotbollskanalen.se.