Lagbrott att neka plats på finskt dagis

Barn med finskt ursprung nekas förskoleplats på den finska avdelningen i Skarpnäck. Då följer man inte lagen, ­säger läns­styrelsen.

– Stödet från förskolan är helt avgörande för att våra barn ska bli tvåspråkiga, säger föräldern Maziar Farzin.

Den finska avdelningen på förskolan Fyrbåken är den enda platsen för finsktalande barn i stadsdelen. Här finns det plats för 18 barn. Just nu står 12 i kö för att komma in.

Nu har föräldrar med finskt påbrå rest sig i protest.

En av dem är Maziar Farzin från Bagarmossen

– Språket är en del av vår identitet. Stödet från förskolan är helt avgörande för att våra barn ska bli två­språkiga, men det känns som att politiker och tjänstemän tycker att det är ett onödigt problem, säger han.

Monica Ulvede, enhetschef för förskolorna i Skarpnäck, säger att man tittar på möjligheterna att utvidga verksamheten till nästa höst.

Hur ser de möjligheterna ut?

– Vi har ingen handlingsplan ännu.

Däremot menar Monica Ulvede att det finns platser på en finsk förskola vid Telefonplan, i stadsdelen Hägersten-Liljeholmen.

Hon medger dock att det är en bit att åka från Skarpnäck.

Marazin tycker dels att Telefonplan ligger för långt bort, dels att stads­delen bryter mot lagen när de inte tillgodoser utbildning av minoritetsspråk.

Han får medhåll av länsstyrelsen i Stockholm.

– Telefonplan är orimligt långt bort när man bor i Skarpnäck, säger Katarina Popovic, utvecklings­ledare vid länsstyrelsen. Det ska inte vara krångligt att få barnomsorg på ett minoritetsspråk.

Enligt henne möter inte Skarpnäcks stadsdel lagens intentioner.

– När man dessutom vet att det finns en massa barn i kö finns det ingen anledning att inte erbjuda fler platser, säger hon.

Fakta

Ett av fem officiella minoritetsspråk

Sverige har fem officiella minoritetsspråk: finska, jiddisch, romani chib, samiska och meänkieli (Tornedalsfinska).

Kommuner har särskilda skyldigheter att anordna äldre- och barnomsorg, helt eller delvis på de något av de fem minoritetsspråken om någon i området önskar detta.

I Skarpnäck finns en finsk förskola just nu. Förskolor på de andra minoritetsspråken finns ej.

Källa: Länsstyrelsen/ Stockholm stad