”Läge att fynda lyxhus”

Enligt mäklaren Gunilla Ekholm vet många säljare att marknaden är trögare. För köparna kan det vara läge att få ett bra pris.
Enligt mäklaren Gunilla Ekholm vet många säljare att marknaden är trögare. För köparna kan det vara läge att få ett bra pris.
Villorna kan vara över­dådiga och topprenoverade. Men mäklarna vittnar om något har hänt på marknaden för exklusiva villor i Nacka.

Det har blivit trögt.

Beskrivningarna är ofta målande. Det handlar om påkostade kök, spa, dressing room, vinkällare, egna sandstränder, bryggor och pooler. Den dyraste villan till salu i Nacka har en prislapp på 29 miljoner kronor och är den tionde dyraste villan i hela landet.

Men trots stora boarealer och gigantiska tomter med sjöutsikt har marknaden för de allra dyraste villorna i Nacka blivit trög, vittnar flera mäklare som Lokaltidningen Mitt i har pratat med.

Enligt Jessica Örn Freme, mäklare på Tradition fastighetsmäklare, har det varit stillastående hela hösten.

– Det säljs nästan inget över 15 miljoner kronor, säger hon. Att sälja en våning i Stockholm för 30 miljoner är inga problem, men att sälja en villa för samma pris i Nacka är betydligt svårare.

Under hösten har det funnits många prestigeobjekt ute på marknaden. På Hemnet säljs nu 24 villor över tio miljoner kronor. 14 av dem kostar över 15 miljoner kronor. Och det är ändå inte hela bilden. I den här prisklassen är det också vanligt att objekt säljs under hand.

– Det finns hus till försäljning utan att de exponeras. En del offentliga personer vill inte gå ut med att deras hem är till salu, säger Jonas Hägglund, mäklare på Eklund Stockholm New York.

Gunilla Ekholm på ­Ekholm real estate känner också av att det har blivit försiktigare och menar att det nu kan vara läge att göra fynd på lyxhusmarknaden.

– Jag är nästan förvånad över hur stilla marknaden är. Man ser att det kommer in lägre bud nu.

Enligt Claudia Wörmann, analyschef på Svenska mäklarhuset, kan lugnet vara en effekt av bolånetaket, att bankerna har blivit hårdare med att man ska sälja innan man köper och att man ska amortera.

– De som tittar på den här typen av objekt har riktigt stora summor låsta i aktier, det påverkar också.

Cecilia Theutenberg, mäklare på Skeppsholmen Sotheby’s international realty, ser också sänkta priser och längre försäljnings­processer.

– Den här marknaden har inte riktigt repat sig sedan 2008, men 2013 är sämsta året hittills.

Enligt henne har karusellen kring Slussenbygget påverkat ­köparna.

– De är rädda att det kommer att ta längre tid att ta sig in till stan under byggperioden. Och många av dem som tittar är rädda att de inte ska få igen pengarna.

Harald Ericsson, mäklare på Wrede Fastighetsmäkleri, känner också av stiltjen och menar att priserna har trissats upp.

– Vissa mäklare sätter ut för höga priser. Det gör sitt för säljarnas uppfattning om vad husen är värda.

Fakta

Dyraste villorna till salu just nu

Källa: Hemnet