ANNONS

Lagen helt ny för Årsta-Enskede-Vantör

Adam började spela 15 år gammal. Efter ett antal krasher har han nu varit spelfri i två år
Adam började spela 15 år gammal. Efter ett antal krasher har han nu varit spelfri i två år
Att hantera spelmissbruk blir något helt nytt för Årsta Enskede Vantörs stadsdelsförvaltning. I dag erbjuder man varken terapi eller behandling för spelmissbruk.
ANNONS

– Medicinsk behandling fortsätter även 2018 vara landstingets ansvar men utifrån det nya ansvarsområdet kommer de grundutredningar som görs på vår missbruksenhet även att innehålla screening av eventuell problematik avseende spel om pengar, säger Ylva Linde på stadsdelsförvaltningen.

Har ni terapi särskilt utformat för spelmissbruk?

– Nej, men vi har däremot en väl utbyggd öppenvård i Rågsved med olika behandlingsinsatser, både i grupp och enskilt. Men vi kommer under 2018 kunna erbjuda behandling avseende spelmissbruk inom öppenvården. När det gäller behandling på öppenvården, oavsett missbruksform, så kan den ske individuellt eller i grupp.

Speciellt anhörigstöd för spelmissbrukare saknas i dag.

– Öppenvården har ett väl utbyggt anhörigstöd både individuellt och i grupp men det är i dagsläget inte inriktat på en specifik typ av missbruk. Detta kommer givetvis även erbjudas eventuella nya målgrupper anhöriga med vissa anpassade inslag som är specifika för just spelmissbruk, säger Ylva Linde.

ANNONS

Skuldrådgivning finns

Stadsdelsförvaltningen erbjuder annars budget- och skuldrådgivning med öppen mottagning.

– De spelmissbrukare vi har kontakt med får information om vår skuldrådgivning. De kan också vara aktuella för försörjningsstöd. Vi hänvisar också till ideella stödverksamheter som till exempel Spelberoendes förening i Stockholm, säger Ylva Linde.

Några av behandlarna på stadsdelsförvaltningen har under hösten gått Karolinska institutets utbildning om spelmissbruk som en förberedelse, enligt Ylva Linde.

Fakta

Hjälp kommunen erbjuder

  1. Skuldrådgivning? Ja
  2. Terapi? Kommer 2018
  3. Utbildad personal? Ja, delvis
  4. Anhörigstöd? Ja
Källa: Stadsdelsförvaltningen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.