ANNONS

Satte eld på sin lägenhet – dömd till fängelse för mordbrand

Man åtalas för grov mordbrand i Rotebro.
Risken var stor att branden skulle sprida sig från mannens lägenhet i Rotebro centrum. Nu har han dömts till fängelse för mordbrand.
En Rotebrobo i 30-årsåldern har dömts för mordbrand. Mannen anlade en brand i sin egen bostad i Rotebro centrum den 9 mars i år och svart rök vällde ut ur lägenheten.
ANNONS

Det var vid lunchtid den 9 mars som brandkåren Attunda fick larm om att det brann i ett flerfamiljshus i Rotebro.

När de kom dit var branden fullt utvecklad i lägenhetens kök och sovrum.

Elever skickades hem efter misstänkt mordbrand i Rotebro

Kläder på spisen

Brandmännen bröt upp den låsta lägenhetsdörren och släckte branden. Då de noterade att det låg en hög brända kläder på spisen i köket fattade de misstankar om att branden var anlagd och polisen inledde en förundersökning om grov mordbrand.

Redan lite senare samma dag greps lägenhetsinnehavaren i närheten då han själv vinkade till sig en polisbil som var på väg från brottsplatsen och sa till polisen att de borde ta med honom.

”Konkret fara för flera”

Mannen åtalades för grov mordbrand och bevisningen var stark, enligt Attunda tingsrätt. Dock dömdes han för mordbrand, inte grov mordbrand, trots att branden utgjorde ”en konkret fara för flera människor”.

Detta då faran för övriga människor i bostadshuset, menar tingsrätten, har var relativt långt ifrån att förverkligas – förutom för de som kunde ha varit i lägenheten precis ovanför – och därför har det inte funnits ”en sådan kvalificerad fara för flera människor som krävs för att mordbranden ska vara att betrakta som grov”.

ANNONS

Ingen förslagenhet

Straffvärde fastställdes till tre år och sex månaders fängelse. Tingsrätten menar att det är försvårande att branden anlagts i ett flerbostadshus med ett större antal lägenheter. Å andra sidan har gärningen inte präglats av någon särskild förslagenhet eller planering, resonerar tingsrätten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.