Ann-Sofis lägenhet har invaderats av flugor

x
x
Sedan en månad är Ann-Sofi Palmbergs lägenhet i Larsberg full med flugor.
– Man vänjer sig för man har inte så mycket val. Men man vill inte bjuda hem folk direkt, säger hon.

För ett år sedan kom det upp nya sopstationer i området och Ann-Sofi Palmbergs balkong som ligger lågt i huset hamnade mellan två stationer.

– Men de har inte skött rengöringen av sopkärlen. Och det har legat sopor utanför, det har varit extremt äckligt. Jag bor ganska långt nere och har sopstationer på varje sida av balkongen. Det är några meter ifrån.

I år har det enligt Ann-Sofi Palmberg varit extremt mycket flugor.

– Det började med några stycken och sen eskalerade det. I förra veckan gick det knappt att vara hemma. När vi satt och åt var det flugor överallt.

Hon kontaktade sin hyresvärd John Mattson.

– De skyllde på kommunen men kommunen säger att det är hyresvärdens ansvar.

Hon har haft flugor i hela lägenheten utom i sovrummet, där det är svalare.

– Jag kunde inte laga mat, inte gå på toaletten i fred. Det är riktigt vidrigt och har påverkat mig väldigt mycket.

Ann-Sofi Palmgren har bjudit in hyresvärden att komma och titta.

– Det ville de inte. Men jag tycker det är orimligt att ha det så här. Larsberg är ingen bondgård.

Nu har sopkärlen rengjorts. Hon håller sina fönster stängda och har sprejat sitt hem med insektsmedel. Det har blivit bättre.

– I badrummet var det kanske 30 flugor innan, nu är det väl bara åtta. Och man vänjer sig för man har inte så mycket val. Men man vill inte bjuda hem folk direkt.

När vi kontaktar John Mattson för att fråga om några fler åtgärder är aktuella, hur många andra som drabbats och hur företaget ställer sig till att kompensera hyresgästerna får vi ett allmänt hållet svar på mejl av förvaltaren Monika Gröning. Hon skriver att det enligt Anticimex blir mer flugor under höst och vår, att de söker sig inomhus när det blir svalt och fuktigt ute och att det i år varit mycket fuktigt och därmed mer flugor.

”Ett råd från Anticimex är att använda klisterremsor för flugor. Det är också bra att inte ha fruktskal och matrester liggande i köket, om man vill undvika flugor”, skriver hon och tillägger att det inte är ”möjligt för oss att kontrollera vad flugorna lockas till hos varje enskild hyresgäst. Vi hoppas och tror att de flesta förstår hur flugorna kan undvikas på bästa sätt.” Enligt Monika Gröning får alla hyresgäster som kontaktar John Mattsson svar och en förklaring. 

Ann-Sofi Palmgren tycker att fastighetsägaren borde kommunicera bättre om problemet.

– De har inte gått ut med någon information till någon hyresgäst, inga mejl, ingenting. Förutom till mig för jag ringde ju och sa att de fick styra upp det här. Det är en vecka sen.