Hur ska en bostad se ut?

Den frågan ställs på sin spets i ett ärende på Kommendörsgatan där en bostadsrättsförening vill bygga om en del av sin källare till en lägenhet.

128 kvadratmeter med en egen uteplats – så långt allt väl. Men det finns ett krux som gör projektet ovanligt; lägenheten ligger under marknivå.

Även om det är okonventionellt går det att lösa, menar föreningen.

– Med 40 kvadratmeter glaspartier mot ett atrium blir ljusinsläppet tillräckligt, säger föreningens ordförande Magnus Oscarsson.

Billigare att värma upp

Enligt föreningen uppfyller de även regler för tillgänglighet, brandsäkerhet, varsamhet om kulturmiljön och möjligheten till utblick över årstidernas förändring.

– Vi har utvecklat och förbättrat det här förslaget under tre år för att tillmötesgå alla krav.

Den ovanliga lösningen har dessutom flera fördelar, menar föreningen.

– Tanken är att bygga den här lägenheten i ett skal som redan är renoverat och uppvärmt. Jämfört med att bygga ett fristående gårdshus blir det billigt och miljövänligt att producera och värma upp den, säger Olle Tönnervik, tidigare ordförande i föreningen.

Dessutom blir inverkan på gården och grannarna mindre, menar de. Lägenhetens atrium är 20 kvadratmeter, vilket motsvarar sju procent av innergårdens yta.

– 17 av 18 medlemmar i föreningen står bakom detta.

Vad är ert syfte med projektet?

– Bjälklaget mellan innergården och källaren under den är utdömt och behöver renoveras. Att bygga en lägenhet hjälper oss att finansiera det, säger Magnus Oscarsson.

Föreningen har dock inte lyckats övertyga stadsbyggnadskontoret om att det är en bra idé.

Trots att föreningen tagit fram ett antikvariskt utlåtande som slår fast att den planerade lägenheten inte bryter mot varsamhetskravet, menar stadsbyggnadskontoret att ett atrium på innergården gör just det.

Ett atrium på gården till vänster skulle vara ovarsamt, menar staden. På gården till vänster fick grannföreningen dock grönt ljus för ett betydligt större.

Ett atrium på gården till vänster skulle vara ovarsamt, menar staden. På gården till vänster fick grannföreningen dock grönt ljus för ett betydligt större.

Johan Sjölund

Stadsbyggnadskontoret menar också att det inte är förenligt med detaljplanens syfte att inreda källaren med en lägenhet. På den punkten kontrar föreningen med att det fanns en lägenhet om tre rum i källaren när fastigheten byggdes 1888.

Vindarna var också svåra

Det slutgiltiga beslutet ska tas av politikerna i stadsbyggnadsnämnden. Föreningen hoppas att de ska öppna en dörr mot en mer flexibel användning av befintliga fastigheter i innerstaden.

– Politikerna pratar mycket om att hitta nya sätt att bygga nytt, och skapa fler bostäder, säger Olle Tönnervik.

Han drar en parallell till de i dag så populära vindslägenheterna.

– Det var svårt att få bygglov för dem i början.

Ett annat exempel på lågt liggande lägenheter finns på Nybrogatan, mitt emot det nybyggda Astoria-huset. Där lät Oscar Properties inreda en gammal gympasal i källarplanet, och lägenheterna har fönster mot nedsänkta uteplatser en bra bit under marknivån.

– Om man går i London eller Paris ser man dem överallt, lägenheter som ligger en trappa ner i källaren, säger Magnus Oscarsson.