Lägenhet var full av cannabisplantor

En man i 40-årsåldern misstänks för narkotikabrott sedan polisen nyligen hittade 30 plantor med cannabis i hans lägenhet i Saltsjö­baden.

När de fem poliserna kom in i mannens lägenhet för knappt två veckor sedan fann de odlingen i ett av rummen. I flera tält fanns 30 plantor med cannabis i olika stadier. Mer eller mindre färdigutvecklade.

– Det är vanligt att det är lukten som avslöjar odlarna, säger Lars Sandgren, gruppchef vid spanings- och narkotikaroteln hos Nackapolisen.

– Det är inte bara den färdiga marijuanan som luktar när den röks utan även själva cannabisplantan luktar starkt. En tränad näsa känner det direkt.

Lars Sandgren berättar att det var just genom lukten av cannabis i trappuppgången som mannens odlingar röjdes av polisen som befann sig där på grund av spaning.

– Många som odlar säger att de bara gör det till sig själva för hemmabruk. Men min erfarenhet är att narkotikan sprids i den närmaste vänkretsen.

Förutom lukt kan starkt ljus inifrån lägenheten eller höga elräkningar avslöja odlaren.

– För att få bort lukten används utrustning för luftrengöring och den, plus de starka lamporna, drar mycket ström.

De beslagtagna plantorna torkas nu för att sedan skickas till Statens kriminaltekniska laboratorium för att slå fast växtarten.

– Vi behöver hjälp från allmänheten för att kunna stoppa odling och spridning av droger. Det är högsäsong för cannabisodlingar nu.

Lars Sandgren uppmanar alla som har ett tips om misstänkta odlingar att ringa polisens växel 114 14.

– Det går att ringa helt anonymt och lämna tips, även om vi förstås tycker att det är bättre om man talar om vem man är.

Förutom i hemmen är det vanligt med odlingar på otillgängliga platser i skogen.

– Ser man växter som står utställda i krukor så ska man höra av sig till oss. Många väljer att odla så för att slippa bli avslöjade i sina hem, säger Lars Sandgren.

Mannen i Saltsjöbaden är misstänkt för överlåtelse, alltså för att sprida narkotika. Åtalet mot honom väntas vara väckt inom den närmaste veckan.

Fakta

Cannabis vanligaste narkotikan

Den vanligaste narkotikasorten i Sverige är cannabis i form av marijuana och hasch.

Missbruk påverkar hjärn­an negativt. För känsliga människor finns risken för psykisk sjukdom.

Cannabis är narkotikaklassat. Det är olagligt att köpa, sälja, använda eller inneha.

Cannabis kallas även för: Braja, Brass, Feting, Ganja, Gräs, Hasch, Joint, Joppe, Knatch, Marijuana, Marre, Pot, Spliff, Weed, Zütt.

Källa: Drugsmart