Lägenheten full av Garbo

Henrik Scheutz har en samling av kläder, böcker, hårband och annat som Greta Garbo ägt. Han har alltid varit fascinerad av filmstjärnor. På väggen hänger porträtt av Sickan Carlsson, Marlene Dietrich och Victor Sjöström.
Henrik Scheutz har en samling av kläder, böcker, hårband och annat som Greta Garbo ägt. Han har alltid varit fascinerad av filmstjärnor. På väggen hänger porträtt av Sickan Carlsson, Marlene Dietrich och Victor Sjöström.
Greta Garbos diadem.
Greta Garbos diadem.
Greta Garbos hårklämmor.
Greta Garbos hårklämmor.
Katalog från en auktion i USA.
Katalog från en auktion i USA.
Så länge han kan minnas har Henrik Scheutz varit fascinerad av Greta Garbo.

I sin lägenhet i Blacke­berg har han samlat på sig en egen Garbosamling – som blusar, scarves och hårklämmor som filmstjärnan burit.

– Det är intressant att få ta del av personliga tillhörigheter från någon som var så gåtfull. Genom hennes saker får man en inblick i hennes liv, säger han.

Den 15 april var det exakt 25 år sedan filmstjärnan Greta Garbo gick bort. Henrik Scheutz, 45, var med Garbosällskapet vid hennes grav på Skogskyrkogården den dagen för att hedra hennes minne.

Genom att köpa in några av hennes kläder och andra tillhörigheter, som till exempel böcker, kartor och anteckningar, drar han även sitt strå till stacken för att bevara en del av hennes ägodelar, så att inte allt skingras.

Första gången Henrik Scheutz åkte till USA för en Garboauktion var 2012, andra gången var förra året i april.

Han är oerhört fascinerad av alla vardags­föremål som Garbo ägt. Bland annat har han ropat in hennes hårspännen, hårband och kammar. För det betalade han drygt 700 dollar.

– Det är väldigt speciellt att ha något som varit så personligt, säger han.

Han visar en katalog från auktionen 2012. Där finns allt från våffeljärn till en uppblåsbar snögubbe, som Greta Garbo hade i sitt vardagsrum.

– Det är väldigt sorgligt att allt hon ägde säljs på auktion, i stället för att samlas på till exempel ett museum. Det borde vara ett enormt intresse för hennes ägodelar, i alla fall i USA där hon var så stor, säger han.

För att behålla känslan av att det faktiskt är Garbos tillhörigheter tar han alltid på sig bomullsvantar när han hanterar kläderna och de andra auktionsfynden.

Att ropa in kläder och annat som tillhört en av tidernas största filmstjärnor är inte gratis. För att få tillbaka lite av pengarna ska han sälja några av plaggen på Bukowskis. Men han vill inte berätta hur mycket han har lagt ut på sin samling.

– Bland samlare är det vanligt att man prioriterar att lägga pengar på sitt intresse. Jag lever väldigt sparsamt i övrigt.

Henrik Scheutz är en sann samlare. I en av bokhyllorna står pärmar i prydliga rader. Det är en autografsamling – mellan 6 000 och 7 000 autografer har han från framför allt skådespelare.

Förutom Greta Garbo har han också alltid varit intresserad av Elvis Presley, och har en del saker som tillhört Elvis hemma.

Till vardags har han en praktikplats på Dramaten, där han digitaliserar bilder. Förutom att han har en fotoutbildning i botten är han även teatervetare. Dramaten passar honom som handen i handsken.

– Jag har stått många gånger utanför för att få autografer. Det känns stort att få vara på insidan.

Fakta

Känd för sin skygghet

Greta Garbo, född Gustafsson, kom till världen den 18 september 1905 i Katarina församling i Stockholm.

Amerikanska filminstitutet har rankat henne som den femte bästa skådespelerskan genom tiderna.

Hon var känd för sin skygghet, hon gav till exempel aldrig några intervjuer.

Greta Garbo dog den 15 april 1990 i New York.

Hon är begravd på Skogskyrkogården i Stockholm. Hon begravdes nio år efter sin död.

Källa: Wikipedia