Lägenheten var full med cannabis

Det luktade riktigt illa i trappuppgången i flerfamiljshuset. En förbipasserande kände igen lukten och larmade polis.

Lukten kom från en stor cannabisodling.

– Man kan tjäna enorma­ pengar på att sälja växtdelarna vidare, säger ­polisen Stefan Sjölund.

Den 23 april gjordes ett tillslag mot en lägenhet i Danderyd. En polis­patrull kom till den aktuella adressen och kunde lokalisera lukten till en speciell lägenhet. Polisen skulle precis bryta sig in när dörren öppnades av mannen som bodde i lägen­heten.

– Där stod han och där stod vi. Allt gick lugnt tillväga och vi grep honom för narkotikabrott, säger en av de polisassistenter som var med.

I bostaden hittade poliserna bland annat 20 meterhöga plantor,­ ett tält och växtlampor som togs i beslag. Det är vanligt att man odlar cannabis hemma, enligt Stefan Sjölund, presstalesman vid Roslagspolisen.

Men även om polisen avslöjar allt fler som odlar knark hemma så har Per-Inge Akterin, polischef i Danderyd, aldrig stött på industriell odling av cannabis som den som nu har hittats i Danderyd.

Beslaget i lägenheten kunde göras efter ett samarbete mellan polisdistrikten norrort, Roslagen, västerort och gränspolisen.

Cannabisodlare har ofta tält som gör att den starka belysningen inte syns utåt. Lukten från en lägenhet med den illegala växten kan däremot vara besvärande.

– Lukten är jättestörig. Cannabis luktar katturin eller kattlåda, säger Stefan Sjölund.

Det tar ungefär tre månader för ett frö att gro och växa upp till en planta som är färdig att skörda. Av den torkade cannabisplantan blir det marijuana och hasch. En del finansierar sitt missbruk genom att sälja marijuana och hasch.

– Har man en jättestor odling kan man utgå från att marijuana säljs vidare. För inte så länge sedan fann man en odling i Örebro på 1 000-tals kvadratmeter, säger Stefan Sjölund.

På Internet kan man beställa ett helt kit med tält och belysning till odling. Det är inte olagligt att inneha odlingskitet. Det är när fröet blir till en planta som verksamheten blir olaglig.

Polisen berättar hur personer som tar drogen kan reagera.

– Om man fokuserar på drogen tappar man fokus på andra saker, som sina nära och kära och att sköta sin hygien. Man blir introvert och går in i sig själv.

Tonåringar som helt plötsligt börjar missköta hygienen eller börjar umgås med andra individer än dem föräldrarna känner till kan var i farozonen.

– Om man misstänker att ens ungdomar använder droger ska man i första hand vända sig till skolans kurator, säger Stefan Sjölund.

Lukten är jättestörig. Cannabis luktar katturin eller kattlåda, säger polisen Stefan Sjölund.

Lukten är jätte­störig. Cannabis luktar katturin.Stefan Sjölund, roslagspolisen

Fakta

Cannabis vanligaste narkotikan

Den vanligaste narkotikasorten i Sverige är cannabis i form av marijuana och hasch.

Missbruk påverkar hjärnan negativt. För känsliga människor finns risken för psykisk sjukdom.

Cannabis är narkotikaklassat. Det är olagligt att köpa, sälja, använda eller inneha.

Källor: Centralförbundet för alkohol- och narkotika­upplysning och Drogsmart