Lägenheter hamnar i skugga från nybygge

Det stora kvarteret vid Fridhemsplan där t-banan ligger ska få fler våningar. På innergården byggs ett nytt hus.

Då blir det mörkare på gården och de som bor i huset får in mindre dagsljus.

Det är Familjebostäder och Alecta som äger husen i kvarteret. Nu vill de bygga ut och motivet är främst att ge utrymme för fler butiker. På gården byggs ett helt nytt hus med runt 40 lägenheter, troligtvis bostadsrätter. Dessutom byggs de gamla husen på med upp till fyra våningar. Även där är tanken att bygga nya lägenheter.

För att det ska bli möjligt måste detaljplanen ändras och den är nu ute på så kallat samråd. I förra veckan hölls ett av flera möten med de som berörs, alltså boende och butiksinnehavare i kvarteret. Projektledaren Niklas Zetterberg på stadsbyggnadskontoret gissar att uppåt 50 personer kom på det senaste mötet.

– Dels hyresgäster som undrade om deras hyresnivåer skulle påverkas. Men även butiksägare som undrade hur det påverkade dem. Andra undrade hur gården skulle påverkas och hur deras utsikt skulle förändras.

Arkitekt Miikael Stenqvist på White arkitekter säger att de gjort solljusstudier som visar att ljusförhållandena också i fortsättningen kommer att vara goda.

– Gårdshuset ligger i nord-sydlig riktning och den södra delen är avfasad för att släppa in så mycket ljus som möjligt. Den solstudie vi gjort visar att det blir förhållandevis goda ljusförhållanden för grannarna. Dock påverkas biblioteket.

Men ett nytt hus på en gård som visserligen är en av de större i stan kommer förstås att påverka insyn, utsikt och tillgång på dagsljus, framför allt för lägenheterna längst ner i de gamla husen. Det gör Niklas Zetterberg inte någon hemlighet av.

– Ja, det försämrar ljusförhållandena för några lägenheter. Och även utsikten. Vi kommer nog att behöva titta närmare på hur ljuset påverkas. Men det jag poängterade på mötet är att det är ett samrådsförslag.

När byggena startar och när de blir klara går ännu inte att bedöma.

– Det är svårt att säga. Men bara planen kommer att ta några år. Det kommer nog inte att hända något på fyra år minst.

Fakta

Nytt hus inne på gården

Kvarteret Väktaren avgränsas av Fridhemsplan, Fridhemsgatan, S:t Göransgatan och S:t Eriksgatan.

Husen byggs på med två till fyra våningar. I botten­våningen blir det fler butiker i ett plan ovanpå nuvarande butiksplan, där bland annat Åhléns ligger. Därmed höjs gården.

Samtidigt byggs ett nytt hus på innergården som får fem eller sex våningar.

Planen är ute på samråd och synpunkter kan lämnas in fram till den 9 juli.