Färre lägenheter på p-husen efter kritik

i Skarpnäck ska det eventuellt byggas nya våningar på befintliga hus,
240 smålägenheter planeras ovanpå tre parkeringshus i Skarpnäck.
Efter påbyggnaden. Så ska det se ut i framtiden, enligt planerna för p-husen i Skarpnäck.
Efter påbyggnaden. Så ska det se ut i framtiden, enligt planerna för p-husen i Skarpnäck.
i Farsta ska det eventuellt byggas nya våningar på befintliga hus,
Kan man bygga 172 lägenheter ovanpå hyreshusen på Farstavägen 68? Det undersöks just nu.
Att bygga hus på tak börjar sprida sig i Söderort.
I Västertorp planeras 41 studentlyor på taket till Good morning hotel.
Att bygga hus på tak börjar sprida sig i Söderort.
Sandra Andersen har flyttat in i en av taklägenheterna som byggts på 60-talshus i Vårberg.
Vad sägs om att bo på taket? I söderort finns en rad projekt där man planerar eller bygger lägenheter på befintliga hustak.
I Skarpnäck planeras 240 smålägenheter ovanpå tre parkeringshus.
Men bygget har mött kritik – och minskats.

I dag finns det mest större lägenheter i Skarpnäcks gård. Därför planeras nu 240 smålägenheter för ungdomar ovanpå tre parkeringshus i kvarteren vid Horisontvägen och Pilotgatan. Bostadsrätterna ska byggas i tre till fyra våningar vilket gör att byggnaderna totalt sett blir fem till sju våningar.

Men bygget är omstritt och många tycker att påbyggnaderna kommer att skugga och förstöra den trivsamma miljön på gårdarna.

Därför har nu planförslaget ritats om, och fått färre lägenheter. Påbyggnaden på fastigheten Horisonten 3 har minskats, genom att det översta våningsplanet dragits in.

På så sätt ska bygget bli mindre skrymmande och skugga mindre på gården. Beslut om detaljplanen väntas tas inom de närmaste månaderna.

Den nya bebyggelsen på ett av p-husen, vy från Horisontvägen

Även i andra stadsdelar i söderort planerar man för bostäder på befintliga tak.

I Västertorp finns planer på 41 studentlägenheter på taket till Good morning hotel vid Västertorpsvägen.

– Det är en spännande lösning i det här gulklassade hotellet med sina torn. Jag vet inte om det är det första gången man bygger på ett hotell med studentlägenheter, men jag tror det är ganska unikt, sa stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) till Mitt i i november.

I Västertorp planeras 41 studentlyor på taket till Good morning hotel. Foto: Anna Z Ek

På Sköntorpsvägen i Årsta bygger man just nu 111 hyresrätter på en byggnad som rymmer både en skola och en livsmedelsbutik.

Och i Vårberg är Svenska bostäders tolv taklägenheter på Storholmsbackarna redan klara och inflyttade. Samtidigt står en annan privat byggaktör i startgroparna för att uppföra sammanlagt 156 hyresrätter, varav 132 studentlägenheter, på sex punkthus vid Vårbergs centrum.

Att bygga hus på tak börjar sprida sig i söderort. Sandra Andersen bor i en nybyggd taklägenhet i Vårberg. Foto: Anna Z Ek

Stockholmshem hör till de bolag som undersöker möjligheten att bygga på tak. Enligt Patrik Andersson, avdelningschef för bygg och teknik, har metoden både fördelar och nackdelar. Fördelen är förstås att man inte behöver ta någon mark, eller värdefull grönyta i anspråk. Och mycket av infrastrukturen, såsom gator och ledningar behöver normalt inte förändras något.

Svårt med ekonomin

Nackdelen är att det är svårt att få ekonomi i projekt som gäller hyresrätter. För att det överhuvudtaget ska vara ekonomiskt hållbart måste takpåbyggnaderna ske i anslutning till en större renovering. Och även då är det svårt.

– För att bygga tio lägenheter kan du behöva höja hissen och bygga om fläktrum i ett hus som annars är fullt fungerande för dem som redan bor där. En påbyggnad kräver dessutom ofta en planändring och den kan ju ta upp till fem år. Och hur man löser parkeringar och innergårdar är en annan fråga.

172 taklägenheter utreds

Nu tittar Stockholmshem på om det går att bygga 172 nya bostäder på Farstavägen, i ett kvarter där det i dag finns 273 lägenheter som hyrs ut till Stiftelsen hotellhem. Att det rör sig om ett stort antal lägenheter gör projektet intressant.

– Om det är över 50 lägenheter kan det vara mödan värt, säger Patrik Andersson.

255 nya lägenheter på P-hus i Skarpnäck

Fult och farligt – här är kritiken mot bygget