Lägenheter säljs direkt

Området vid Uttrans sjukhus. Kallas Kvarnsjön i annonser.
Området vid Uttrans sjukhus. Kallas Kvarnsjön i annonser.
Lägenheter i det nya bostadsområdet vid Uttrans sjukhus säljs vidare innan lägenheterna är klara. Köparna kan tjäna hundratusentals kronor på lägenheten de aldrig flyttade till.

Det är byggbolaget Liljestrand Fastigheter AB som låter bygga lägenheter i området kring Uttrans sjukhus. Först i sommar är det inflyttning i de första lägenheterna i området som blir klart bit för bit.

Men långt innan inflyttning har flera lägenheter sålts vidare av privatpersoner med god vinst, ofta flera hundra tusentals kronor över vad teckningspriset var. I skrivande stund är fyra av tio lägenheter (som ligger ute till försäljning via Hemnet) bostäder som någon tecknat avtal på tidigare och nu säljer vidare innan inflyttning.

– Då får vi i stället köpa av en privatperson som tjänar 500 000-600 000 kronor på spekulation, säger några upprörda läsare som fått gräva djupt i plånboken.

Lägenheter på cirka 30 kvadratmeter har tidigare kostat lite över en miljon kronor. Dör samma storlek begärs nu 1,7-1,8 miljoner kronor.

Fenomenet med vidareförsäljning innan folk flyttar in förekommer på fler ställen i Stockholmsområdet men ser ut att vara ganska nytt i Mitt i Botkyrka Salems område. Lena Larsson på Fastighetsbyrån i Tumba, som fått i uppdrag av Liljestrand Fastigheter AB att sälja lägenheterna i området Kvarnsjön, berättar att hon även sett vidareförsäljningar innan inflyttning i Rikstens friluftsstad.

– Vi tar för givet att en person köper en bostad för att bo i, men så är inte alltid fallet. Men sedan kan också livsvillkoren förändras från att du tecknar avtalet till inflyttningen – i det här fallet ett och ett halvt år, säger hon.

Liljestrand Fastigheter AB har även byggt på andra håll i Stockholms län, exempelvis i Tyresö.

– Men det här är första gången vi varit med om vidareförsäljningar, säger ägaren Björn Liljestrand.

Företaget har därför satt högre priser på de lägenheter de nu lägger ut till försäljning. De har också börjat med budgivning sedan fem veckor tillbaka.

– Det är vi som tar risken och då är det vi som ska ha pengarna, säger Björn Liljestrand.

Fakta

Olika regler gäller

Det finns bolag som har regler som stävjar spekulationsköp. Hos Boklok får en köpare inte sälja med mer än fem procents vinst de första två åren (Mer tillåtet vid standardhöjningar).

Högre vinst tillfaller bostadsrättsföreningen.

Enligt domar ska den som sätter i system att köpa och sälja lägenheter skatta för näringsverksamhet.