Lägenheter säljs i smyg i Vasastan

Det sägs att utbudet av lägenheter i innerstan är magert. Trots det säljer mäklare rekordmånga lyor – i smyg.

Enligt bostadssajten Booli har utbudet av bostadsrätter i Vasa­stan varit lägre under årets höst jämfört med tidigare år. Men i deras statistik finns bara öppna försäljningar som annonseras ut.

För faktum är att flera mäklare snarare uppger att de säljer fler bostäder än någonsin – men på den dolda marknaden.

– Det har absolut blivit vanligare att lägenheterna inte kommer ut på Hemnet utan att vi hittar köpare i vår egen kunddatabas, säger Kajsa Allermalm på Fastighetsbyråns Vasastanskontor.

För samtidigt som rekordfå lägenheter kommit ut på öppna marknaden i höst redovisar både Fastighetsbyrån och Skandiamäklarna att man sålt ovanligt många lägenheter under samma period. Enligt Fastighetsbyrån ligger man i Vasastan på rekordnivåer i antal sålda objekt.

– Många lägenheter säljs utan att de annonseras på Hemnet. Och det blir inte billigare pris för att lägenheterna inte finns tillgängliga för allmänheten, snarare tvärtom, säger Kajsa Allermalm.

Enligt mäklaren är nämligen många beredda att betala extra för att slippa gå på, eller ha, visningar, samt att de vill göra en snabb affär. Därför kan priserna till och med bli högre utan budgivning.

– Om det säljs rekordmånga lägenheter känner vi inte till, men vi vet att många mäklare säljer utan visning och att affärerna går snabbare nu, säger Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet.

Många lägenheter säljs utan att de annonseras på Hemnet.

tre skissförslag på Entré till Hagastaden

Hagastaden Tre arkitektgrupper har skissat fram varsin ingång till Hagastaden där Sankt Eriksgatan möter Norrtull.

Det är HSB som vill bygga ett landmärke i staden för att fira sitt 100 års jubileum. de har därför utlyst tävlingen där arkitekter fått rita förslag på byggen att uppföra antingen i Hagastaden, på Västerbroplan eller på platsen för Tekniska Nämndhuset.

Den slutgiltiga vinnaren, och platsen, kommer att utses på Bostadsrättsmässan den 23 november.

Lapptjuvar härjar på biblioteken

Vasastan Att stjäla mobiler med hjälp av lapptricket fortsätter att vara lönsamt i Vasastan.

Lappar där man ber om pengar, mat eller cigaretter läggs över bordet där personen sitter. När tjuven sedan går därifrån tar han eller hon även med sig mobilen som legat under lappen. Många har de senaste veckorna blivit av med sina mobiler på biblioteken runt om i stan. I förra veckan informerade polisens volontärer besökare på olika kaféer och uteserveringar för att informera om lapptricket.