Lägenheterna säljer slut direkt

Det byggs för fullt i Norra Djurgårdsstaden där de flesta lägenheterna redan är sålda trots att det dröjer innan inflyttning.
Det byggs för fullt i Norra Djurgårdsstaden där de flesta lägenheterna redan är sålda trots att det dröjer innan inflyttning.
Norra Djurgårdsstaden har gått från svårsålt till stekhett. Flera projekt är nu slutsålda långt före inflyttning.

KTH:s fastighetsekonom tror att trycket på nyproduktion beror på en i övrigt skenande ­bostadsmarknad.

Förra veckan berättade vi att Östermalms bostadspriser ökat med 19 procent på ett år. Många mäklare som Lokaltidningen Mitt i talade med nämnde Norra Djurgårdsstaden som ett hett område i stadsdelen.

Och de byggherrar som har projekt i området bekräftar att intresset är stort – många hus som nu byggs har redan sålts slut.

– I första etappen gick det inte lika lätt. Men i etappen som byggs nu har vi sålt slut ett år före inflytt, säger Elisabet Johansson på Viktor Hanson som just nu bygger 30 bostadsrätter.

Skanska bygger 96 bostadsrätter som inte har inflyttning förrän i 2017, men det flesta lägenheter i huset är ändå redan sålda.

– Att det är ett mycket stort intresse för att bo i Norra Djurgårdsstaden är det inget snack om, trots att det är relativt höga kvadratmeterpriser, säger Thomas Törnkvist, bostadssäljare på Skanska.

I ett första stadium var Djurgårdsstaden svårsålt för byggbolagen. NCC valde då till och med att bjuda på ett avgiftsfritt första år i ett projekt i den allra första etappen. Det projektet tog två år att sälja slut.

Nu bygger NCC 64 nya bostäder som sålde slut betydligt fortare – det tog bara två månader.

– I början av Norra Djurgårdsstaden var det en betydligt trögare marknad, men det tar ett tag att sätta nya områden på kartan, säger Mats Nissling, presskontakt på NCC.

Gabriel Klefbom skolar in dottern Lovisa på förskolan i Norra Djurgårdsstaden.

Han har bott i området i ett och ett halvt år, men ska nu flytta till en större lägenhet i just NCC:s kommande projekt.

– Man skulle ringa och anmäla intresse klockan 08.00 för en lägenhet där. Jag ringde fyra sekunder över åtta och låg då på plats 54 i telefonkön, säger Gabriel Klefbom som märker att vänner också visar större intresse för området.

Stellan Sundström är professor i fastighetsekonomi. Han tror att den stora förklaringen till det ökade intresset för nyproduktionen är en i övrigt skenande bomarknad.

– Det är ett vanligt konjunkturfenomen. Byggherrarna sätter ett fast pris som du köper nyproduktionen för och samtidigt går priserna i den allmänna bostadsmarknaden upp med 15–20 procent på ett år. Då har du ju gjort ett kap. Men jag tror inte det är hållbart att priserna fortsätter att öka så mycket, säger professorn.

Jag ringde fyra ­sekunder över åtta och låg då på plats 54.Gabriel Klefbom

Fakta

Över 3 000 redan inflyttade

1 750 lägenheter är färdigställda i dagsläget i området.

3 330 personer har flyttat in i Norra Djurgårdsstaden.

Cirka 6 000 bostäder kommer att byggas i Hjorthagen.

2025 kommer Hjorthagen vara färdigbyggt.

Tidigast 2030 kommer hela Norra Djurgårdsstaden stå klart.

Källa: Stockholm stad