De 500 lägenheterna får rött ljus igen

Kvarteren som får rött ljus ligger i det markerade området till höger i bilden.
Kvarteren som får rött ljus ligger i det markerade området till höger i bilden.
Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).
Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).
Trots att de tidigare planerna fick nobben av Länsstyrelsen och omarbetades får staden nu kritik av samma art igen – obefogad menar Roger Mogert (S).
– Vi tror att vi har gjort rätt och har på fötterna och att vi inte behöver ta ett omtag igen, säger han.

Staden klubbade planen för kvarteret Ängsbotten där Bobergsvägen möter Storängsgatan i Norra Djurgårdsstaden redan för tre år sedan. Av de drygt 500 lägenheterna i två nybyggda kvarter skulle 290 vara studentbostäder.

Men före julen 2015 stoppades planerna av länsstyrelsen eftersom myndigheten var rädd att det skulle bullra för mycket från Värtabanans bangård som ligger intill.

Det stora kvarteret skulle ligga precis efter Ryttarstadion och vara porten in till Norra Djurgårdsstaden. Något som gör området extra viktigt. Men istället för att överklaga beslutet arbetade staden om planerna och skickade ut dem på samråd.

För mycket buller

Nu har Länsstyrelsen tittat på förslaget och ger staden bakläxa.

De bedömer att planerna i nuvarande utformning innebär risk för att Värtan Västra bangård och Värtan Östra bangård inte kan användas fullt ut med tanke på bullernivåerna de boende skulle kunna utsättas för.

Därför kan inte Länsstyrelsen godta förslaget. Nu ska Stadsbyggnadskontoret försöka lösa knutarna genom att prata med Länsstyrelsen.

– Vi tror att vi har på fötterna och att vi gjort bakläxan. Vi hoppas att vi genom en dialog kommer att komma vidare med planen och att vi inte behöver ta ett omtag, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

Nobbas trots förbättringar

Detta trots att staden gjort förbättringar i förslaget jämfört hur det såg ut tidigare. Men det räcker alltså inte.

När kommunfullmäktige antog planen var beräknad byggstart i slutet av 2015 men nu kan byggstart ske runt årskiftet 2019, om allt rullar på.

– Så är det när man bygger i den här stan. Man får vara tålmodig och ihärdig, det är så det är, säger Roger Mogert (S).