ANNONS

Lägenheterna är täckta av sot

På lördagskvällen runt 23.30 började det brinna i en lägenhet i ett höghus i Rågsved
Jonas Bohlin Färnlund i sitt badrum. Golvet är egentligen vitt.
Hyresgästerna i sexvåningshuset flydde i panik ner för den rökfyllda trappan i lördags natt.
– Jag vaknade inte av larmet, utan av att det var sånt liv. När jag öppnade dörren var det en vägg av rök, säger Jonas Bohlin Färnlund.
Nu är lägenheterna täckta av sot. Och många saknar hemförsäkring.
ANNONS

Snön utanför huset på Bjursätragatan 8 är gråsvart av sot. Resterna av en utbränd soffa ligger på marken. På porten hänger en lapp med information till de som bor i huset. Röklukten i huset är intensivt stickande. Flera av hyresgästerna är här på måndagen för att hämta kläder.

Janjira Pettersson kommer ut med resväskor och en Ikea-kasse från sin lägenhet på femte våningen.

– Min lägenhet är täckt av sot. Jag bor på hotell vid Liljeholmen nu.

Janjira Pettersson bor nu på hotell och har varit och hämtat saker i lägenheten. Hon bor i andra hand och saknar hemförsäkring. Foto: Anna Z Ek

Hon låg och sov när det började brinna strax före halv tolv i lördags kväll.

– Jag vaknade av larmet, men trodde att det var ett billarm. Så kände jag röklukten och förstod att bet brann, berättar hon.

ANNONS

Sprang ut barfota i nattlinnet

Tillsammans med sin sambo tog hon sig ut. Hon drog på sig en jacka över nattlinnet och gick ut barfota.

Längst bort i andra änden av korridoren finns en utrymningsväg som leder till en brandtrappa på utsidan av huset.

– Jag gick mot den, men kunde inte se den. Det var så tjockt med rök. Då vände vi och tog den vanliga trappan, berättar hon.

Vi höll varandra i handen och i räcket. Men vi tappade varandras händer på vägen.

Janjira Pettersson.

Tillsammans med sin sambo gick hon ner för de fem trapporna i den tjocka röken.

– Vi höll varandra i handen och i räcket. Men vi tappade varandras händer på vägen. På andra våningen såg jag elden, säger hon.

Hon lyckades ta sig ut och fördes med ambulans till Karolinska i Huddinge. Det gjorde även Jonas Bohlin Färnlund som bor längre ner i korridoren på femte våningen.

Vaknade inte av brandlarmet

– Jag vaknade inte av larmet utan av att det var sånt liv. Jag tänkte först att det var något tjafs eller bråk. Jag förstod inte att det brann. När jag öppnade dörren var det en vägg av rök, säger han.

Flera av dem vi talat med vittnar om att brandlarmet tjöt under en väldigt kort tid, omkring 20 sekunder.

Johan Nilsson Borssén, som bor på första våningen, var vaken och väckte sin sovande sambo och son när han hörde larmet. Han kan ha räddat livet på flera grannar.

– Jag sprang upp till andra våningen, såg röken och min granne Ali sitta på huk. Jag sa till honom att jag ringer 112 om han väcker folk på sin våning. Sedan knackade jag på alla dörrar på min våning, berättar han.

Korridoren på andra våningen är helt svart. Det var här som det bra  i en lägenhet. Längst bort syns en brandlucka, vilken hyresgäster tog sig ut genom. Foto: Anna Z Ek

Korridorerna är långa och de enda utvägarna är trapphuset i den ena kortsidan och nödutgången med brandtrappan i den andra.

Jonas Bohlin Färnlund var också en av dem som fördes till sjukhus. Han känner fortfarande av en irritation i halsen och allt i hans lägenhet är täckt av sot. Golvet i badrummet är helt svart. Några små vita fläckar vittnar om golvets egentliga färg.

Nu bor han hos sin bror och är i lägenheten för att träffa försäkringsbolaget.

Saknar hemförsäkring

Janjira Pettersson saknar hemförsäkring.

– Jag bor i andra hand, jag visste inte att man skulle ha det. Tidigare var det mitt ex som skötte allt sånt, säger hon.

Hon har varit i kontakt med socialtjänsten, men vet ännu inte vilken hjälp hon kan få.

– Jag betalar 300 kronor natten för hotellet. Det går ett tag, men inte om jag måste bo där länge, säger hon.

Många av dem som bor i huset saknar hemförsäkring. Vid ett möte som hölls i Nya Rågsveds Folkets hus på söndagen var de olika försäkringsbolagen representerade. De som saknar hemförsäkring hänvisades till Stockholms stad.

– Efter informationen fick vi ställa oss i kö till de olika försäkringsbolagen. Kön till Stockholms stad var lång. Jag tror att ungefär hälften stod i den, säger Johan Nilsson Borssén.

Johan Nilson Borssén kan ha räddat livet på sina grannar genom att han ringde SOS Alarm och sprang runt och bankade på alla dörrar. Foto: Anna Z Ek

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.