ANNONS

Lägenhetspriserna har ökat med 44 procent

Shamal Sadr säger att hans kompisar tyckte att han gav ett för högt pris för lägenheten när han köpte den för tre år sedan. ”Idag är jag väldigt tacksam över köpet”, säger han.
Shamal Sadr säger att hans kompisar tyckte att han gav ett för högt pris för lägenheten när han köpte den för tre år sedan. ”Idag är jag väldigt tacksam över köpet”, säger han.
Shamal Sadr och Sanna Mofti och sonen Alvin, 14 månader, har en mäktig utsikt från balkongen högst upp i lägenheten.
Shamal Sadr och Sanna Mofti och sonen Alvin, 14 månader, har en mäktig utsikt från balkongen högst upp i lägenheten.
ANNONS

På två år har det genomsnittliga kvadratmeterpriset på bostadsrätter i Kista, Husby och Akalla ökat med 44 procent.

Förra året var det genomsnittliga kvadratmeterpriset för bostadsrätter i Kistaområdet 33 281 kronor, enligt statistik från Svensk Mäklarstatistik, som är baserad på cirka 400-500 försäljningar per år. Medelpriset för en lägenhet i Kista låg på 2 261 656 kronor förra året.

De senaste åren har det skett en stark prisuppgång för hela Norra Järva. Förra året fortsatte prisuppgången, även om nyheten om de kommande amorteringskraven bromsade utvecklingen något under senhösten.

– Vi har haft lite upp- och nedgångar det senaste halvåret. Framför allt när SBAB började ställa krav om amortering. Priserna gick ner under halva delen av november, för att sedan gå upp igen under december. Det nya årets prisutveckling blir spännande, säger mäklaren Amed Yildirim, kontorschef för Skandiamäklarna i Kista.

Han tror att priserna kommer att fortsätta att stiga i Norra Järva.

– Tidigare hade Kista ett gammalt förortsrykte, men nu när det sker en rejäl infrastrukturell satsning i Kista blir stadsdelen mer och mer som en metropol.

En uppstickare när det gäller bostadspriser är Husby, där priserna har gått upp mest procentuellt sett.

– Vi vet inte exakt vad det beror på. Det kan vara Kista som drar, men att det är billigare att köpa en lägenhet i Husby, säger Amed Yildirim.

Shamal Sadr köpte sin bostadsrätt i Husby för tre år sedan, en stor tvåa i bostadsrättsföreningen Husby, som ligger högt uppe på en höjd. Där bor han med sin fru Sanna Mofti och sonen Alvin, 14 månader.

ANNONS

Han följer prisutvecklingen på bostäderna i området.

– När jag köpte lägenheten var det många som sa det var ett för högt pris. Nu är jag väldigt glad över köpet, då priserna gått upp så mycket, säger han.

Varför har priserna gått upp så mycket just i Husby tror du?

– Det finns bra möjligheter i Husby. Det är lätt att ta sig både med bil- och kollektivtrafik överallt, säger Shamal Sadr.

En som har bott länge i samma hus är Kaarina, som köpte sin lägenhet för 18 år sedan.

– Då flyttade jag från Saltsjö-Duvnäs. Det är rätt otroligt att priserna gått upp så mycket här, säger hon.

I Stockholm i stort har de största procentuella prisökningarna på bostadsrätter skett i ytterförorterna. I Västerort har ytterförorternas priser har ökat mer än närförorternas under det senaste året.

– Det är en trend som vi sett den senaste tiden. Nivåerna är så höga i de centrala delarna att folk letar andra alternativ. Du får en större bostad för pengarna om du flyttar ut en bit från staden, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Fakta

Het bostadsmarknad

Så mycket har bostadsrättspriserna ökat i Kista, Husby och Akalla:

År kr/kvm medelpris

2013 23 154 kr 1 546 553 kr

2014 26 205 kr 1 866 963 kr

2015 33 281 kr 2 261 656 kr

Prisutveckling

Det senaste året: 27 procent

De senaste två åren: 44 procent

Källa: Svensk Mäklarstatistik AB
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.