Lägerledare kan få böta efter kanotolycka

Tre tonårskillar deltog i ett konfirmationsläger i samband med olyckan
Tre tonårskillar deltog i ett konfirmationsläger i samband med olyckan
Rättegången mot den 42-årige lägerledaren, som står åtalad för kanotolyckan i Jämtland förra året, fortsatte i dag. Kammaråklagaren yrkade på böter.

Under tisdagen och onsdagen pågick öppna förhandlingar i Attunda tingsrätt och lokalen var näst intill fullsatt. Rättegången gällde ansvarsfrågan för en kanotolycka som inträffade i juni 2015 i Åre, i Jämtland i samband med ett konfirmationsläger som Sollentuna församling arrangerat.

Han är ledsen över det som hänt, men han invänder att han inte varit juridiskt ansvarig

Tre tonårskillar hamnade då i vattnet. De var ovana paddlare, vattnet mycket kallt och vädret dåligt. När killarna hittades i vattnet var två av dem medvetslösa och utan puls. En av dem har fått men för livet på grund av händelsen.

Jag finner inget annat skäl än att yrka på annat än böter

Den tilltalade 42-årige mannen menar att han inte är skyldig.
– Han är ledsen över det som hänt, men han invänder att han inte varit juridiskt ansvarig, säger kammaråklagaren Håkan Andersson som inte yrkade på det hårdaste straffet på sex månaders fängelse utan på böter för oaktsamhet av vållande till kroppskada.

– Jag finner inget annat skäl än att yrka på annat än böter. Även om skadorna varit förhållandevis allvarliga så ska man komma ihåg att det inte är uppsåt eller ens någon grov oaktsamhet som jag kommer lägga den tilltalade till last. Jag ser inte annat än att det kan bli böter, säger kammaråklagaren Håkan Andersson.

Dom väntas två veckor efter sista huvudförhandlingen.

LÄS MER: Lägerledare inför rätta efter kanotolycka
LÄS MER: Åtal väckt efter kanotolycka
LÄS MER: Inget brott begicks vid kanotolycka
LÄS MER: Läget bättre för skadade  kanotolycka