Nya läget ett lyft för Yas konditori

Ali Safari en av ägarna till Yas konditori i Husby.
Ali Safari en av ägarna till Yas konditori i Husby.
Yas konditori beställer nötter från Iran.
Yas konditori beställer nötter från Iran.
Familjärt. Yasin Aydemir och Adem Aydemir är bröder och jobbar ihop på kolgrillen.
Familjärt. Yasin Aydemir och Adem Aydemir är bröder och jobbar ihop på kolgrillen.
Husby centrum byggs om för att bli tryggare.
En del är att skapa ett nytt levande centrum vid Husby träff.
Yas konditori flyttade till nya lokaler i maj – och det nya läget har blivit ett lyft.
– Vi har fått många nya kunder, säger Ali Safari, en av ägarna.

Sedan i maj huserar Yas konditori i nya lokaler på torget vid Husby träff.

Konditoriet, som tidigare låg vid tunnelbaneuppgången vid det andra torget, har blivit lite mindre, men har fått en egen bageridel.

– Tidigare hade vi 200 kvadratmeter, nu har vi 120 kvadratmeter. Men det är mycket mysigare och trevligare här, och vi är jättenöjda. Framför allt har vi fått nya kunder som kommer och fikar, säger Ali Safari, en av ägarna till konditoriet.

Feministisk stadsplanering

Ombyggnaden av centrum som drog igång i början av förra året är en del av den feministiska stadsplaneringen som Husby var först med att införa i staden.

I Husby är ett av målen att utforma den offentliga miljön på ett sätt som gör att både kvinnor och män vill vistas i den. Genom att bygga upp ett levande centrum vid Husby träff och biblioteket, med restauranger och konditori, ska den delen av centrum locka till sig alla Husbybor.

Fler kvinnor fikar nu

Ali Safari, som drivit konditoriet i åtta år,  säger att de upplever att fler kvinnor kommer till konditoriet med det nya läget.

– Vi har aldrig haft problem på konditoriet med ungdomar eller så. Det kan bero på att vi varit i Husby så länge och alla känner oss. De vet att det är jag eller min fru eller någon annan i min familj som jobbar här, säger han.

Anatolia kolgrill är nya i Husby och slog upp dörrarna i samma stråk som konditoriet i maj. De hade tidigare en restaurang i Hornstull på Södermalm, men valde att flytta till Husby när de hörde talas om den nya centrumsatsningen. De har öppet både för lunch och middagsgäster.

Valde att satsa på Husby

– Vi ville satsa på att öppna en familjerestaurang i Husby, så att Husbyborna inte ska behöva åka till Kista för att äta. Vi önskar att fler familjer och kvinnor upptäckte oss, säger Mustafa Silk som äger restaurangen.

Många ungdomar har upptäckt stället.

– De ungdomar som äter här är fina och skötsamma. Vi är ett tryggt ställe att äta på, säger Mustafa Silk.