För dem är 18-årsdagen ingen fest

För Alireza Babai betyder fotbollen allt. Då skingras de oroliga tankarna om framtiden.
För Alireza Babai betyder fotbollen allt. Då skingras de oroliga tankarna om framtiden.
Omid Rahimdad fick nyss besked om att han får stanna i Sverige: "Det var en enorm lättnad"
Omid Rahimdad fick nyss besked om att han får stanna i Sverige: "Det var en enorm lättnad"
Sonja Dousa och Anna Dahl har engagerat sig i de ensamkommande pojkarna.
Sonja Dousa och Anna Dahl har engagerat sig i de ensamkommande pojkarna.
För Mehran, Mokhbar, Alireza och de andra i Kista SC:s fotbollslag för ensamkommande är oron över framtiden stor.
Väntan på besked om de ska få stanna eller inte i Sverige är påfrestande. Många fruktar sin 18-årsdag, då de förväntas klara sig själva.
– Men när vi spelar fotboll tänker vi inte på det, säger Alireza Babai.

Det är påsklov och på Akalla by:s café har några av killarna i Kista FC:s fotbollslag för ensamkommande pojkar samlats. Mokhtar Majidi spelar inte fotboll men brukar gå på språkcaféet på Akalla by.

De har alla varit i Sverige i drygt ett år, några av dem i ett och ett halv år. Gemensamt är att de är afghanska pojkar som har flytt på egen hand.

Kista SC är en av klubbarna i Stockholm som engagerat sig i de ensamkommande pojkarna och har startat lag för dem.

Sonja Dousa, verksamhetsansvarig för Akalla by, som drivs av Kista SC, är noga med att de ska prata svenska hela tiden.

– De är jätteduktiga på svenska redan, men det är viktigt att inte stanna upp, utan att jobba hårt hela tiden på att lära sig språket. Det är så man kommer in i samhället, säger Sonja.

Problem på många HVB-hem

Mitt i har tidigare berättat om när Sonjas familj bjöd in en flykting från Syrien och hennes barn att bo hemma hos dem. Nu bor Mehran Rahimi hemma hos Sonja och hennes sambo Ove.

– Han hade det inte bra på de HVB-hem han var placerad på. Många av hemmen är inte bra, säger Sonja.

Nu närmar sig 18-års dagen för flera spelare i truppen, vilket innebär att de inte längre räknas som ensamkommande barn utan blir myndiga.

– Det innebär att de måste klara sig på egen hand, betala hyra, mat och SL-kort, vilket dagersättningen inte räcker till.  I väntan på att få uppehållstillstånd får de inte jobba, så det blir en svår situation för dem, säger Anna Dahl, som är  lagledare för pojkar 01 och har öppnat upp sitt hem för en afghansk pojke.

Hon tycker det är alldeles för lång handläggningstid för asylärendena som rör de ensamkommande pojkarna. Hon är även kritisk till att pojkarna kastas ut för att klara sig på egen hand så fort de fyller 18 år.

Kontakten med gode män bryts

Då är de inte längre socialtjänstens ansvar och om man haft kontakt med en god man upphör även den kontakten. Migrationsverket kan hjälpa till med bostad på ett av deras boenden, men då har man inte möjlighet att välja ort.

– En del som jag känner pratar om att de tappat lusten att leva när framtiden är för oviss och det dröjer så innan man får besked, säger Mehran Rahimi.

En av killarna, Omid Rahimdad, som är 15 år, har nyligen fått besked om att han får stanna.

– Det var en stor lättnad. Nu kan jag starta ett nytt liv här. Förut kunde jag inte tänka på framtiden, nu kan jag det, säger han.

För de andra killarna finns oron och ångesten över framtiden kvar. De vet inte om de får stanna i Sverige eller inte och ovetskapen tär.

– När vi tränar fotboll pratar vi inte om det. Då blir vi bara oroliga. Fotboll är allt för mig, säger Alireza Babai.

”Fotboll är allt för mig.”

Nu börjar de spela i serie, och laget känner sig laddade inför säsongen.

– Vi har blivit bättre som lag sedan första säsongen, säger Alireza Babai.

Det är inte bara fotboll, killarna i laget träffas och gör annat också. Nyligen hade de en matlagningskväll på Akalla by och fixade mat och dansade.

– Några av dem är jätteduktiga på att laga mat. Om vi tar hand om de här killarna så de kommer in i samhället kommer de att gynna Sverige på många sätt, säger Sonja Dousa.

Många mår dåligt

Många ensamkommande flyktingbarn som kommit till Sverige mår dåligt över ovissheten över om de får stanna eller inte. Flera ensamkommande afghanska pojkar har tagit sina liv. Flera organisationer är kritiska till hur asylprocessen ser ut för de ensamkommande barnen.

Nätverket ”Vi står inte ut – men vi slutar aldrig kämpa” kräver att det fattas beslut om amnesti för alla ensamkommande barn och unga som varit i Sverige mer än ett år samt att ”Migrationsverket fryser alla utvisningar för ensamkommande barn och unga omedelbart utifrån den rättsosäkerhet och brist på kunskap om barnperspektivet som råder på Migrationsverket”.