Som forna tider: Nu kan du lägga deklarationen på lådan igen

deklarera här deklaration
Man kan lämna sin deklararation digitalt, via post eller via brevinkast.
I år blir det åter möjligt att lämna in sin pappersdeklaration i en av Skatteverkets tillfälliga brevlådor. För den som bor i Danderyd har tre ställen som ligger i "närheten".
– Brevlådorna togs bort 2017 av säkerhetsskäl men vi måste vara lyhörda, säger Johan Schauman på Skatteverket.

Folkfest kanske är att ta i, men medge att det kunde vara lite speciellt att i sista stund lämna sin pappersdeklaration direkt i Skatteverkets lådor.

Nu är systemet tillbaka, efter att ha varit borttaget ett år. Då, under 2018, ledde det nämligen till att många lämnade sina deklarationer genom att skjuta in dem under Skatteverkets dörr.

Säkerhetsskäl orsaken

– Brevlådorna togs bort 2017 av säkerhetsskäl men vi måste vara lyhörda – den inlämning som skedde via dörrspringor förra året var långt ifrån säker, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

– Därför har vi tänkt om och öppnar i år brevlådor på de kontor där vi kan göra det de sista två veckorna.

Lådor där man kan lämna in sin deklaration dygnet runt kommer att finnas på fyra av Skatteverkets kontor i länet från den 16 april till den 2 maj.

Närmaste lådor för boende i Danderyd blir ungefär en mil bort – i Kista, Solna eller på Kungsholmen (se adresser nedan).

Man kan förstås även lämna in sin pappersdeklaration på ett av Skatteverkets servicekontor, när de har öppet.

De flesta deklarerar digitalt

De allra flesta, nära 90 procent enligt Skatteverket, deklarerar digitalt. Av resterande skickar de flesta in deklarationen med post. Brevlådorna som öppnas för att undvika att en situation likt den förra året uppstår kommer dock inte finnas på alla kontor och Skatteverket ser gärna att man deklarerar digitalt.

– Det blir väsentligt färre fel i digitala deklarationer. Många uppskattar också att de får kvittens direkt på att deklarationen lämnats in, säger Johan Schauman.

Här kommer det finnas brevlådor 16 april – 2 maj: 

  • Solna: Solna strandväg 10
  • Stockholm (Kista): Isafjordsgatan 30 D
  • Stockholm (Kungsholmen): Lindhagensgatan 76
  • Södertälje: Turingegatan 24

 

Fakta

Så deklarerar du

 • Deklarationen skickas till digitala brevlådor den 7-13 mars och på papper den 15 mars till 15 april. För att få deklarationen digitalt krävs anslutning till en digital brevlåda för myndighetspost senast den 28 februari.
 • Deklarationen öppnar den 19 mars. Sista dagen att deklarera är den 2 maj. Säkrast och snabbast är att deklarera digitalt – genom att ringa, sms:a, använda appen eller e-tjänsten.
 • Hela listan – alla kontor där du kan lämna deklaration under öppettid samt platser där det finns tillfälliga brevlådor eller brevinkast 16 april-2 maj.
 • Den som postar deklarationen ska använda adressen: Inläsningscentralen, Inkomstdeklaration 1, FE 8000, 107 75 Stockholm. Det går inte att posta till tillfälliga lådor.
 • Allt om att deklarera: www.skatteverket.se/deklaration
Källa: Skatteverket