Han vill lägga skidspår på Gärdet – hela året

Ants Neo testar skidspåren i plats som han vill se på Gärdet.
Ants Neo testar skidspåren i plats som han vill se på Gärdet.
Gärdesbon Ants Neo vill att alla ska få skejta fram på Sportfältet under sommaren.
– Jag vill kliva ut en sval sommarkväll eller regnig sommarmorgon och dra mina mil, säger han

Gärdesbon Ants Neo har varit engagerad i snowboarding och skateboarding i många år. Tidigare har han tillsammans med vänner till exempel varit drivande i att få staden att bygga skateboardparker i Rålis och Högdalen

Hans nästa projekt är att få till en längskidbana på Sportfältet – även på sommaren.

– Jag vill kliva ut en sval sommarkväll eller regnig sommarmorgon och dra mina mil, och det tror jag inte att jag är ensam om, säger Ants Neo.

Snickrar på förslag

När Mitt i når honom sitter han och snickrar på ett medborgarförslag. Målet är att staden lägger ut en plastmatta på Sportfältet under hela året som det går att åka skidor på. I ett första läge skulle det vara en bana där åkarna kan skejta fram. Men enligt mattleverantören kommer också ett spår för stakning att tas fram.

Ants har precis varit upp i Bollnäs, där hans vän tagit fram materialet, och testat mattan.

– Jag fick testa att åka på Thomas Wassbergs gamla skidor i min väns källare. Det var wow-känsla direkt och man bara glider fram. Det är på riktigt som att åka på snö och enligt min vän så har plasten samma glidkoefficient som snö, säger Ants.

Hoppas på bidrag

Enligt förslaget skulle en 2,5 meter bred plastmatta, med små taggar, läggas ut som ett 2-3 kilometer långt spår ovanför Kampementsbadets backar och sedan ner runt hela sportfältets kanter. Mattan blir sedan indränkt i silikon som ger ett schysst glid. De andra sporterna och events skulle fortfarande få plats vid Sportfältet på så sätt, säger Ants Neo.

För att finansiera projektet hoppas han på ett kommunalt bidrag på några miljoner kronor.

– Det är ett tämligen rimligt pris och är ungefär i linje med vad det kostar om man bygger en enklare skateboardpark eller lekplats, säger Ants Neo.

Hoppas på hjälp utifrån

Men han hoppas också att åkare bidrar med pengar och på så sätt skapar föreningen Summerski Östermalm IF. Föreningen skulle ha spårvärdar som underhåller banan och tillhandahåller hyrbara skate-skidor. Därför startas också en crowdfunding där målet är att få in en miljon kronor.

– Leverantören har lovat att fråga om Wassberg kan komma till invigningen, och jag hoppas att kungen kommer också. Jag är riktigt stokad för det här som vi skateboardåkare brukar säga.