Lågt utbud eldar på priser

”Den tröga bostadsmarknaden hämmar Stockholms utveckling. Utan bostad kan folk inte flytta hit och jobba”, säger Johan Markelius på Svensk fastighetsförmedling.
”Den tröga bostadsmarknaden hämmar Stockholms utveckling. Utan bostad kan folk inte flytta hit och jobba”, säger Johan Markelius på Svensk fastighetsförmedling.
Nackas bostadsrättspriser slår rekord. Nu ligger snittpriset på över 35 000 kronor per kvadratmeter, enligt Svensk Mäklarstatistik.

– Vi tar bort lägenheter före visningar, så het är marknaden, säger en mäklare.

Ända sedan maj förra året har priserna på bostadsrätter i Nacka pekat rakt uppåt. Från siffror på strax under 30 000 kronor ligger nu snittpriset på 35 346 kronor per kvadratmeter – en ökning på 18 procent, vilket är 7 procentenheter högre än totalt i riket.

Den stora inflyttningen till Stockholm och det faktum att det byggs för lite påverkar priserna, enligt Hans Flink, Mäklarstatistik.

– Vissa områden är hetare än andra, men Nacka är ju också en framåtkommun på många sätt, säger han.

Johan Markelius är mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Nacka. Han bekräftar bilden och säger att trycket på bostadsrätter är stort just nu. Konkurrensen har blivit hårdare bland köparna, vilket får priserna att slå rekord.

– Det har varit fler köpare än säljare och det driver priserna uppåt. Sedan upplever nog många att de får mer för pengarna i Alphyddan eller Sickla, där du fortfarande har nära till city, och väljer därför att köpa där i stället för innanför tullarna.

På bostadssajten Hemnet hittar man enligt pressansvarige Staffan Tell ungefär 90 procent av alla bostadsförsäljningar i landet. Här visar statistik att det just nu är det lägsta utbudet av bostadsrätter i Nacka sedan 2008.

Johan Markelius berättar att bostäder flera gånger har plockats bort innan det har varit allmän visning.

– Folk bjuder före visning och då betalar de oftast också lite mer än vad det begärda priset är för att kunna stänga affären.

De nya tuffa lånereglerna har samtidigt satt käppar i hjulet för en smidig bostadsmarknad, menar Johan Markelius.

– Som det är nu måste du oftast ha sålt din bostad innan du får lånelöfte för en ny.

I stället för ett bolånetak som stoppar människor från att sätta sig i en ohanterlig skuldsituation och gör att man inte säljer utan bor kvar och sparar pengar till en ny bostad, borde man införa amorteringskrav för att få loss fler objekt till försäljning och få ner priserna, menar Johan Markelius.

Även EU-kommissionen har kritiserat den svenska bostadsmarknadspolitiken och vill att Sverige minskar det skeva system som gynnar lånefinansiering av bostadsköp.

– Men så länge vi har den här penningpolitiken kommer situationen att kvarstå, säger Johan Markelius.

Fakta

Ettorna uppe i 40 000 per kvadrat