Läkare fick överge idé om vårdcentral i skolhus

Baracken som var tänkt att inrymma en vårdcentral.
Baracken som var tänkt att inrymma en vårdcentral.
Tyresö var nära att få en ny vårdcentral – men läkarna bakom initiativet drog sig ur i sista stund.

– Det blev för dyrt att bekosta renoveringen av lokalerna, säger en av dem.

En personalgrupp med tre läkare i spetsen hade under våren långtgående planer på att starta en vårdcentral i en paviljong som Tyresö skolas elever tidigare använt som hemkunskapssal.

Men i somras backade läkarna ur.

– Det blev för dyrt för oss att bekosta en ombyggnad av lokalerna. Kommunen har gjort vad de kan för att hjälpa oss, men till sist föll det på ekonomin, säger en av dem.

Tyresö tillhör de kommuner som växer mest i Sverige. Den kommande tioårsperioden väntas befolkningen i snitt öka med 840 personer per år.

Kommunens enda privat drivna vårdcentral, Aleris Tyresöhälsan, kan fortfarande ta emot fler patienter, men de två landstingsdrivna vårdcentralerna Bollmora och Trollbäcken har köer.

– Vi har inga möjligheter att utöka verksamheten. Vår kostym är helt enkelt för liten. Det säger något när två vårdcentraler inte har utrymme för fler listade patienter, säger Margareta Chestersson, chef för Trollbäckens vårdcentral.

Monica Skantze, chef på Bollmora vårdcentral, håller med.

– Vårdbehovet är stort och befolkningen växer. Vi har ett väldigt tryck och det finns absolut utrymme för ytterligare en vårdcentral, säger hon.

På Tyresö kommun planerar man att i samband med bygget av ett äldreboende mitt emot Strandtorget på andra sidan Tyresövägen även försöka få till lokaler för en vårdcentral. Detaljplanen, som också innehåller 210–230 nya bostäder, håller på att tas fram, men väntas vinna laga kraft först i slutet av nästa år.

Läkarna som tidigare var intresserade av att starta vårdcentral i Tyresö skolas paviljong menar att de fortfarande kan tänka sig en etablering i kommunen.

– Att starta i färdiga lokaler är helt klart intressant, säger en av dem.

Att tillgången till vårdcentraler i Tyresö skulle vara nära någon form av krisnivå är dock inget som Peter Lundqvist, enhetschef vid hälso- och sjukvårdens förvaltning, vill skriva under på.

– Tyresö är inte underförsörjt på vårdcentralsverksamhet och ligger på en genomsnittlig nivå i länet. En del av problemet är att tillgängligheten på Aleris Tyresöhälsan tidigare var dålig och att belastningen då ökade på övriga vårdcentraler, säger han.

Det blev för dyrt för oss att bekosta en ombyggnad av ­lokalerna.