ANNONS

Läkare förvärrade pojkes skottskada

En pojke från Vaxholm som fått en luftgevärskula i arm­en skadades när han opererades på Danderyds sjukhus.

Nu får klinikledningen kritik.
ANNONS

Ett luftgevärsskott i armen höll på att få förödande följder för en tonårspojke i Vaxholm förra våren. När pojken kom till Danderyds sjukhus dröjde sjukhuset först ett dygn med att operera bort kulan, för att kommunikationen och informationen på sjukhuset inte fungerade. Sedan utfördes operationen av en läkare som saknade nödvändig erfarenhet.

Följden blev att en av pojkens nerver trasades sönder, vilket påverkade rörelseförmågan i hans högra hand.

Nu har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) utrett händelsen. I IVO:s beslut får klinikledningen på Danderyds sjukhus kritik, eftersom hanteringen av fallet ”inte var i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet”.

Skottet träffade så illa att kulan trängde in i pojkens högra överarm. Först efter två dagar opererades pojken av en ensam oerfaren läkare som konstaterade att kulan trängt in ända till skelettet. Läkaren lirkade med viss svårighet ut kulan med en tång, spolade rent och sydde ihop.

Vid efterkontrollen fick pojken veta att det ”nog skulle ordna sig” med känsel och rörelsebortfallet men för säkerhets skull remitterades han till hand­kirurgiska kliniken på Södersjukhuset. Där hade man annan syn på saken och uppfattade nervskadan som påtaglig. När pojken opererades visade det sig mycket riktigt att en nerv var helt av och att ett blodkärl skadats. Bägge skadorna kunde lyckligtvis åtgärdas vid operationen på Södersjukhuset.

Enligt IVO:s bedömning orsakades skadorna på pojkens nerv och blodkärl ”utan tvekan” av läkaren som först opererat och som saknade erfarenhet av skottskador. Dessutom ifrågasätter IVO det riktiga i att överhuvudtaget operera bort kulan och menar att den kunde ha lämnats kvar i kroppen utan fara.

Danderyds sjukhus uppger man att man utrett händelsen och skärpt sina rutiner för att undvika liknande fall i framtiden.

Först efter två dagar ­opererades ­pojken av en ensam oerfaren läkare.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.