ANNONS

Läkare kritiseras för att ha missat cancer

Trots att en kvinna sökte vård på grund av smärta tre gånger på Rotebro vårdcentral gjordes ingen större undersökning.

Det var först när hon vände sig till en annan vårdgivare som hennes cancer upptäcktes.
ANNONS

Det var sommaren 2013 som en kvinna kom till Rotebro vårdcentral med smärta i sitt ena ben. Läkaren trodde att det berodde på muskelsmärta, men en månad senare var kvinnan tillbaka och då gjordes en röntgen av knät. Den visade på lätt ledförslitning – artros.

Ytterligare en månad senare sökte kvinnan vård igen. Hon haltade, hade mer ont och beskrev hur smärtan strålade ut i benet. I journalen har läkaren beskrivit att kvinnan var mycket orolig och ville få benet ordentligt undersökt, men trots det skickades hon hem igen med en uppmaning om mer sjukgymnastik.

Kvinnan vände sig då till en annan vårdcentral och en röntgenundersökning av kvinnans ben och höft gjordes. Den visade att hon hade cancer i benmärgen.

Nu kritiseras läkaren av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Läkaren borde ha gjort en mer omfattande undersökning av kvinnan vid hennes tredje besök eftersom det inte fanns någon förklaring till att besvären blev värre.

Suzana Björnstedt, verksamhetschef på Rotebro vårdcentral, menar att läkaren borde ha tänkt på andra möjliga förklaringar än artros.

– Vid det tredje besöket så var det en missbedömning. Vi skulle självfallet ha gjort något mer och drivit utredningen vidare då, säger hon.

Det är viktigt att läkare inte låser sig vid en förklaring, utan funderar på alla möjligheter vid diagnosticering. Suzana Björnstedt berättar att vårdcentralen alltid går igenom avvikelser för att undvika att fel upprepas.

– Vi har också interna fortbildningar där vi tar upp specifika fall som varit särskilt knepiga. Det är viktigt att få input och att kunna lära av varandra, säger hon.

Lokaltidningen Mitt i har talat med den drabbade kvinnan som har avböjt att medverka i en artikel.

ANNONS
Fakta

Allt fler anmäler sena cancerbesked

Från 2010 fram till 2014 har antalet anmälningar som rör vård av cancersjukdomar ökat med 76 procent hos Patientnämnden i Stockholms landsting.

Av de drygt 6 000 ärenden som togs emot förra året handlade vart 20:e om cancer.

Många av klagomålen handlar om att symptom inte tas på allvar och att det tar lång tid innan rätt diagnos ställs.

Den dramatiska ökningen kan bara delvis förklaras med befolkningsökning och att fler får kännedom om Patientnämnden. Landstinget ska därför undersöka vad som kan ligga bakom de ökande siffrorna.

Källa: Patientnämnden