Det finns fem neurologiska mottagningar inom öppenvården i Stockholm. Enligt regionens väntetidsprognos har tre av dem uppgett 10, 25 respektive 36 veckors väntetid.
När vårdcentralerna remitterar till dem blir det nej. En läkare vid Södersjukhuset slår nu larm till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om situationen. "I dagsläget tar ingen neurologimottagning emot remisser" skriver hon.
Inte heller akutsjukhusens mottagningar kan ta emot fler. Då återstår det bara för patienterna att söka vård akut, enligt henne.
Säger upp sig
Och värre lär det bli. "50 procent av neurologerna på Södersjukhuset har sagt upp sig för hög arbetsbelastning. De har ett oerhört högt inflöde. Läkarna har 500 komptimmar som de ej kan ta ut, man blir beordrad" står det i anmälan.
Oana Romanitan, sektionschef för akut internmedicin och neurologi på Sös, bekräftar bilden. Det är brist på neurologer i hela regionen, och "det finns nästan ingen neurologisk öppenvård" uppger hon, vilket gör "uppföljningen av patienter bristfällig".
För få utbildas
Att det är brist på neurologer är väl känt.
Förra året larmade Karolinska om att de inte kunde handleda tillräckligt många läkare som är under utbildning till neurolog. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslöt då att även de mottagningar som finns i privat regi i vårdvalet ska ta emot ST-läkare för utbildning.
Men det lär dröja innan det gör skillnad. Utbildning till specialist i neurologi tar sex år.
Får sitta på akuten
Kerstin Kjellin, ordförande i organisationen Neuro i Stockholms län, säger:
– Vi har kämpat för bättre tillgång till neurologer länge.
Patienter får inte träffa läkare så ofta som de skulle behöva. Värst är det kanske för dem med MS, enligt henne.
– När de har skov behöver de akuta insatser, men då får de åka till en akutmottagning och sitta där i timmar.