ANNONS

Läkare: ”Sprutbytet minskar risktagandet”

Sprutbytet hjälper visst. Det menar Martin Kåberg som är medicinskt ansvarig för sprutbytesprogrammets, samtidigt som han kritiserar Moderaternas uttalanden i Mitt i Kungsholmen.
ANNONS

Mitt kunde under onsdagen berätta att majoriteten i staden vill fortsätta med sprutbytesprogrammet på S:t Görans sjukhus. Senare samma dag kritiserade Moderaterna i landstinget sprutbytesprogrammet.

– Det jag är orolig för är att det gör mer skada än nytta, sa sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) bland annat i artikeln.

Martin Kåberg som är medicinskt ansvarigt för sprutbytesprogrammet på S:t Görans är kritisk mot hennes uttalande.

– Centrum för psykiatriforskning fick i uppdrag att utvärdera programmet och de har lämnat en preliminär rapport. Där ser man en signifikant minskning av risktagandet i all grupper, säger han.

Han tar också upp den vanliga frågan om huruvida sprutbyten bidrar till missbruk eller ej.

– Ingen forskning i världen visar att sprutbyten leder till mer missbruk eller mer nyrekrytering. Vår data visar också det. Man studerade om det fanns någon ökning av bruket men man såg faktiskt en liten minskning. Jag tror inte att det i första hand beror på sprutbytet utan att det här blir en ny plattform där vi kan möta upp personen. Vi är inte bara en kiosk som delar ut sprutor utan vi har exempelvis barnmorska och doktor.

Martin Kåberg menar också att inte ens de grannar som upplevt oro av projektet varit emot själva verksamheten.

– Jag reagerar på att Moderaterna är väldigt skeptiska till att öka vår verksamhet. Vi har haft möten där alla är överens om att de inte är emot verksamheten. Den har bara för hög belastning. De flesta är positiva till att man avlastar sprutbytet med fler verksamheter, både de flesta grannar och de flesta politiker, säger han.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.