Läkaren missade hennes cancer – förlorade förmågan att få barn

Vården missade kvinnas cancer - kvinnan berättar.
"Jag trodde att jag var i trygga händer", säger kvinnan. Under sjukdomen var hennes fokus att överleva. Nu är hon tacksam för IVO-beslutet.
En gynekologmottagning på Lidingö missade typiska symptom på cancer hos en kvinna, vilket ledde till att hon blev dödssjuk.
Nu konstaterar IVO att läkaren brustit i utredningen av patienten.
– För mig är skadan skedd. Men jag känner en skyldighet att upplysa andra, säger kvinnan.

Mellan 2015 och 2017 var kvinnan, en Lidingöbo, patient hos gynekologmottagningen på Islinge Gårds läkarmottagning på grund av besvär som senare visade sig bero på en elakartad tumör i livmoderhalsen.

Men det upptäckte aldrig läkaren.

– Jag kan inte förstå hur en så stor tumör inte kunde märkas, säger kvinnan till Mitt i Lidingö.

IVO: ”Läkaren har brustit”

Kvinnan anmälde saken till IVO, inspektionen för vård och omsorg, som konstaterar att läkaren brustit i sin utredning. Hade läkaren ställt rätt diagnos tidigare skulle inte Lidingökvinnan ha drabbats så hårt av cancern, anser IVO.

Döden har blivit ett ämne som man fått tänka över

Enligt IVO hade kvinnan typiska symtom på livmoderhalscancer, som kraftiga blödningar i samband med samlag. Trots bakterieodling gjord 2015 och en ultraljudsundersökning hittade läkaren inte något som avvek från det normala.

När kvinnan 2017 sökte akut hos en annan gynekologmottagning hittade den nya läkaren den blödande tumören direkt. Hon remitterades till Danderyds sjukhus, där cancer konstaterades. På Karolinska sjukhuset fick hon sedan behandling.

– Jag fick yttre och inre stålbehandling och cytostatika. Hade det upptäckts tidigare hade cancern inte gått till det stadiet och mitt liv hade inte påverkats som det gjort idag, säger hon.

Vill att Lidingöbor får veta

Kvinnan blev allvarligt sjuk. Även om hon är cancerfri idag har hon kvar både fysiska och psykiska men. Hon har förlorat förmågan att bli gravid.

– Det här har haft förödande effekter på min livskvalitet och mina livsmöjligheter. Sen är det ju själva traumat också. Döden har blivit ett ämne som man fått tänka över, säger hon.

Vården missade kvinnas cancer - kvinnan berättar

Hon vill inte framträda med namn och bild i tidningen. Men hon vill att händelsen ska bli känd.

– För mig är skadan skedd. Men jag känner en skyldighet att upplysa. Jag vill inte att det går snett för någon annan. Allra minst för en ung person, säger hon.

Läkaren borde misstänkt cancer

I den utredning som IVO gjort får läkaren ge sin syn på saken. Läkaren menar att tumören som upptäcktes 2017 måste varit mycket snabbväxande, då den inte kunde upptäckas med ultraljud några månader tidigare. Läkaren menar också att det inte är garanterat att tumören skulle ha upptäckts i början av 2017, även om ett nytt cellprov tagits på Islinge Gårds läkarmottagning då.

Läkaren skriver vidare att hen gjort en noggrann klinisk undersökning och att det fanns rimliga förklaringar till symtomen som behandlades.

Detta ändrar inte IVO:s ställningstagande, att cancersjukdom borde ha varit en av de möjliga diagnoser som läkaren borde ha gått vidare med tidigare.

Läkaren: ”Hemskt för patienten”

Mitt i Lidingö har varit i kontakt med läkaren som utöver sitt yttrande till IVO inte vill ge några kommentarer.

– Det är klart att man har det här med sig, det är hemskt för patienten, säger läkaren.

Läkaren har inte blivit anmäld för vårdmissar tidigare.