Misstänkte läkaren släppt på fri fot

Läkaren har fått kritik både för dåligt gjorda operationer och brister i journalföringen.
Läkaren har fått kritik både för dåligt gjorda operationer och brister i journalföringen.
Åtalet mot den läkare som är misstänkt för mordförsök på en vårdcentral i Skärholmen dröjer. I dag släpptes han och tre andra män på fri fot. Men de är fortfarande misstänkta.

– Samtliga är fortfarande misstänkta för försök till mord. Orsaken till att häktningarna hävts är att de inte längre bedöms kunna påverka utredningen, säger Johan Bäckström, kammaråklagare vid Söderorts åklagarkammare.

Utredarna arbetar nu vidare med fallet, och inväntar bland annat resultatet från en teknisk undersökning.

– Nu finns ingen tidsbegränsning för hur länge åtalet kan dröja, säger Johan Bäckström.

Det var den 13 februari som läkaren dök upp på vårdcentralen, ihop med fyra andra personer. Där krävde han, enligt polisens uppgifter, att åter få tillgång till en lokal. När han inte fick det började han och hans sällskap att bråka med personalen. Tre personer skadades, varav en fick föras till sjukhus. Ingen ska dock ha skadats allvarligt.

Som Mitt i tidigare har berättat har läkaren varit i blåsväder förut. Våren 2016 belades hans plastikklinik i innerstaden med kirurgiförbud av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Då hade läkaren redan fått kritik av Ivo flera gånger, för dåligt utförda operationer han gjort. En kvinna fick till exempel otillräcklig bedövning vid en misslyckad bröstförstoring. En annan patient fick föras akut till sjukhus efter en bukplastikoperation. Hon var då i mycket dåligt skick, enligt Ivo.

Dessutom pågår just nu flera Ivo-utredningar mot läkaren. Det ena gäller en polisanmälan, om att han fortsatt driva sin klinik trots att verksamheten förbjudits. Det andra gäller en åtalsanmälan avseende en patient som skadats vid en operation. Ytterligare ett ärende har nu öppnats för att granska mannens yrkesutövning, med anledning av de första två anmälningarna.

Enligt DN var läkaren också verkställande direktör för det  bolaget som tidigare drev fyra öppenvårdsapotek i Sätra, Skärholmen, Rågsved och Hovsjö i Södertälje. Hösten 2016 stängde Läkemedelsverket apoteken med omedelbar verkan. Orsaken var att inspektioner visat att verksamheten utgjorde en fara för patientsäkerheten.

Beslutet var exceptionellt – det var första gången Läkemedelsverket återkallade ett tillstånd för öppenvårdsapotek sedan avregleringen av apoteksväsendet 2009.

Flera apotek tvingas stänga