ANNONS

Läkarförening: ”Vi är alldeles för få”

Gunnar berglund Stockholms läkarförening
Gunnar Berglund
Stockholm behöver utbilda över 100 fler läkare per år.
Det menar Stockholms läkarförening, som reagerat på Mitt i:s granskning av länets vårdcentraler.
– Vi är alldeles för få, säger Gunnar Berglund, vice ordförande i Stockholms läkarförening.
ANNONS


Vid 7 av 10 vårdcentraler i Stockholms län upplever patienterna att det blivit svårare att få hjälp. Det visade Mitt i Stockholms genomgång av SKL:s nationella patientenkät i juli. Granskningen har väckt starka känslor.

”Man måste va 70år eller döende för att få hjälp”, skriver en av många läsare som hört av sig till Mitt i.

Någon annan har tröttnat på väntetiderna:

”Vad är ”husläkare”? Inget att ha, Hen har aldrig tid. Visst, ledig tid om 3-veckor. Jag behöver hjälp nu.”

”Läkarna är för få”

Och nu ger sig Stockholms läkarförening in i diskussionen.

Enligt Gunnar Berglund, 2:e vice ordförande i Stockholms läkarförening och distriktsläkare i södra Stockholm är det resurserna inom primärvården som måste ses över.

– Landstinget säger att de storsatsar 140 miljoner kronor i årets budget. Problemet är bara att satsningarna inte täcker de faktiska kostnadsökningarna. Till och med landstingets egna ekonomer har påpekat det, säger han.

ANNONS

Ett annat problem är läkarbristen. 70 distriktsläkare examineras i Stockholm varje år. På tok för få, enligt Gunnar Berglund.

– Vi är alldeles för få distriktsläkare i länet. Om man vill komma ikapp måste man utbilda mellan 180-200 distriktsläkare per år. Stockholm växer och vi ligger efter sedan flera år tillbaka.

Patienter slussas mellan avdelningar

Många av hans kollegor har sjukskrivits på grund av pressen. Flera av de som stannar i yrket väljer att säga upp sig och sadla om till hyrläkare.

– Det är ett sätt att slippa ta med sig jobbet hem, vilket är en förutsättning för att orka arbeta som läkare i längden.

Läkarbristen och de knappa resurserna har flera konsekvenser, menar han. Kontinuiteten på vårdcentralerna blir lidande, vilket i sin tur minskar förtroendet för vården.

– Patienterna möter en ny läkare varje gång. Dessutom måste man ta in kirurger eller internmedicinare som hyrläkare för att klara jobbet. De är såklart oerhört kompetenta, men inte specialiserade på det här. De skulle aldrig be mig som distriktsläkare att göra deras jobb.

Nu efterlyser Stockholms läkarförening ett bättre samarbete mellan olika vårdavdelningar.

– Tyvärr ser vi ofta att patienter hänvisas för fortsatt vård inom primärvården utan att vi får veta det från sjukhusen, de använder patienterna som budbärare. Det blir en dyr omväg då det både kostar tid och pengar för vården samtidigt som det dröjer mer innan patienten blir undersökt, säger Gunnar Berglund.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.