Läkarhuset blir bostäder för ungdomar

Det gamla läkarhuset på Indalsbacken i Vällingby centrum ska bli ungdomsbostäder. I december 2012 är det tänkt att 80 lägenheter ska stå färdiga för inflyttning. Bakom projektet står Stiftelsen hotellhem i Stockholm (SHIS), och målgruppen är unga vuxna mellan 18 och 25 år.

– Många unga bor hemma hos sina föräldrar eller hos kompisar och har svårt att få den första egna bostaden. Det här är en chans att etablera sig på bostadsmarknaden, säger Eddie Friberg, vd på SHIS.

Ungdomsbostäderna är tänkta att vara ett genomgångsboende där hyresgästerna får bo i upp till fem år medan de försöker skaffa en permanent bostad. I kontrakten finns inget besittningsskydd.

– De är ett viktigt komplement till den ordinarie bostadsmarknaden, säger Eddie Friberg.

För att komma i fråga för en lägenhet krävs det att man antingen arbetar eller studerar och har en egen inkomst, är aktivt sökande i den kommunala bostadskön och har ett permanent uppehållstillstånd.

Att hyra ut de nya lägenheterna blir knappast något problem, tror Eddie Friberg.

– Vi har 36 sökande per lägenhet.

Socialförvaltningen kommer att hyra ett 30-tal av lägenheterna av SHIS för att tillgodose boende för ensamkommande ungdomar som beviljats permanent uppehållstillstånd.

SHIS ungdomsbostäder finns även i Skärholmen, Rinkeby, Skarpnäck, Liljeholmen, Enskede och på Kungsholmen. SHIS har tidigare haft genomgångsbostäder för familjer i Bällsta och Blackeberg, men de har avvecklats.

Det här är en chans att etablera sig på bostadsmarknaden.Eddie Friberg, vd på SHIS