ANNONS

Gamla läkarmottagningen i Hallonbergen har blivit konstnärsateljé

Konstnärer i Sundbyberg
"Varje ateljé speglar vad det är för person som håller till där, det är kul”, säger Mikael Liljander, ordförande i K!SS!.
De gamla skyltarna med "upptaget" och "förråd" sitter fortfarande kvar utanför dörrarna på den gamla läkarmottagningen högst upp i Hallonbergen centrum.
Men i stället för att behandla patienter skapas nu konst i de 17 rummen.
ANNONS

I korridoren sitter fortfarande skylten med ”Rehab nordväst Sundbyberg” kvar. I ett kylskåp, kanske tänkt att förvara prover i, förvarar Mikael Liljander nu papper och flaskor med flytande akvarell.

Det tog bara en månad att fylla alla rummen, det visar på vilket behov det finns.

Mikael Liljander

Han är ordförande i konstnärsföreningen K!SS!, Konstnärer i Sundbyberg Stad, en sammanslutning av 12 lokala konstnärer. Sju av dem flyttade i maj in i ateljévåningen i Hallonbergen. De övriga tio rummen hyrs ut till konstnärer, keramiker och musiker från hela Stockholm.

– Det tog bara en månad att fylla alla rummen, det visar på vilket behov det finns. Det är ett rivningskontrakt men vi blir kvar åtminstone till nyår 2020/2021, förhoppningvis längre än så, säger Mikael Liljander.

Konstnärer i Sundbyberg

Mikael Liljander jobbar till vardags på reklambyrå och har bland annat illustrerat baksidan på mjölkpaketen under flera år. Foto: Åsa Sommarström.

Invigning på torsdag

Ateljévåningen på 450 kvadratmeter, kallad just ”17 rum”, invigs officiellt på torsdag, 12 september.

– Det betyder jättemycket att kunna sitta ihop så här, det blir en väldigt kreativ kraft. Jag får gjort mer på en kväll här än på en vecka hemma i lägenheten på Ågatan, säger Mikael.

Själv gör han konst på papper och målar med ”allt utom olja”, som han säger under rundvisningen i lokalerna.

ANNONS

Konstnärer i Sundbyberg

Mikael Liljander har just nu växter som tema i sin konst, men berättar att han målar på papper med ”allt utom olja”. Foto: Åsa Sommarström.

I hans ateljé syns för dagen tryck och målningar i olika färg med växter som tema.

I ett rum på andra sidan korridoren har Kerstin Skeppstedt sin ateljé. Här står plexiglas, målat i olika färger, utmed väggarna.

– Jag blandar akrylfärger av pigment och jobbar även med olika metaller. Jag är intresserad av färgerna i sig – de har en egen energi, berättar hon.

Även hon uppskattar att kunna sitta nära andra konstnärer och jobba:

– Det är så inspirerande att se hur alla jobbar med sina inriktningar, och så bra att ha någon att dela tankar med.

Konstnärer i Sundbyberg

Carina Söderström, medlem i K!SS!, skapar nu sin konst i ateljévåningen. Foto: Åsa Sommarström.

Workshop under ”Hallonbergen live”

Visionen för K!SS! är att göra Sundbybergs stad känt som konstscen berättar Mikael Liljander. Han har även en tanke om att få till en konstrunda bland restaurangerna i stan.

– Antingen med en karta till olika utställningar eller ett verk per bar, vi får se.

Under ”Hallonbergen live” 16 och 17 november kommer konstnärerna i ”17 rum” också att hålla workshops för både barn och vuxna och även guida runt till en utställning i lokalerna.

Konstnärer i Sundbyberg

Izabela Knochenhauer, medlem i K!SS! är en av dem som har sin ateljé här. Foto: Åsa Sommarström.