Läkarna ska inte förlora på nya schemat

Läkarna protesterar mot utökad schemaläggning. Peter Carpelan (M) försvarar avtalet.
Läkarna protesterar mot utökad schemaläggning. Peter Carpelan (M) försvarar avtalet.
Landstingets beslut att schemalägga läkarna en större del av dagen fick dem att ilskna till. Nu säger politikerna att läkarna inte ska förlora på det nya schemat.

Ett nytt avtal för jourtid och beredskap för läkarna vid landstingets sjukhus började gälla i höstas. Enligt avtalet ska läkarna schemaläggas mellan klockan 07 och 21 på vardagarna. Därefter inträder jour eller beredskap, som kompenseras med ledighet eller lön.

Nya scheman har ännu inte införts vid alla sjukhus. På Danderyds sjukhus till exempel, där läkarna är schemalagda bara under kontorstid, har förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare gått i stå.

Enligt Johan Styrud i läkarföreningen har arbetsgivaren inte kunnat presentera några fördelar eller något underlag för att utöka den schemalagda arbetstiden.

– Kanske kan man spara lite pengar. Men det blir sämre flexibilitet, och sämre produktivitet, sade han till Mitt i förra veckan.

Nu går landstingsalliansen ut och försvarar avtalet. Det har ingåtts för att ”öka läkarbemanningen över dygnets timmar, för att förbättra arbetsmiljön och för att öka teamarbetet mellan sjukvårdens olika yrkesgrupper. Och för att öka tillgängligheten för patienterna” skriver de i ett pressmeddelande.

Då ska lönerna justeras lokalt

Peter Carpelan

De slår också fast att ingen ska förlora ekonomiskt på att bli schemalagd i stället för att ha jour.

– Ingen läkare ska förlora ekonomiskt på att en mindre del av tidigare jour- och beredskapstid blir ordinarie arbetstid – då ska lönerna justeras lokalt, säger Peter Carpelan (M), personallandstingsråd.

Att schemaläggningen ska göras lokalt på varje arbetsplats slås också fast.

– Schemaläggningens viktigaste uppgift är att göra vården tillgänglig under fler av dygnets timmar. Det vet man såklart lokalt på avdelningarna hur man gör på bästa sätt, så det är där läkares scheman ska planeras, inte av oss politiker, säger Karin Fälldin (C) i pressmeddelandet.