Läkarna missade Veronicas cancer

Trots flera knölar på halsen tog inte vårdcentralen hennes oro för cancer på allvar.

När Veronica Truedsson till slut krävde ett cancerprov visade det sig att oron varit befogad.

– Vi välkomnar att det här utreds, säger verksamhetschefen.

Vardagsrummet med utsikt över hela Stockholm badar i ljus.

– Jag älskar den här lägenheten, men när allt det här är bakom mig måste jag nog göra om hemma, säger Veronica Truedsson.

När Lokaltidningen Mitt i träffar henne hemma i Skärmarbrink har hon precis tagit sig halvägs igenom sin cellgiftsbehandling mot cancerformen Hodgins lymfom.

Hösten 2013 upptäckte hon en knöl på halsen och gick till Gullmarsplans vårdcentral. Hon berättar att läkaren tog ett blodprov, konstaterade en infektion i kroppen och skickade hem henne.

– Men senare gick jag in på nätet och läste om symptomen jag hade. Allt tydde på att jag hade cancer och jag blev jätterädd, säger hon.

Veronica Truedsson sökte hjälp hos ännu en läkare på vårdcentralen. Då hade hon haft flera knölar, som bara blivit större, i snart ett år.

– Även den här gången fick jag höra att det inte var någon fara.

Efter ytterligare ett par dagar ringde hon och övertalade vårdcentralen om att få en biopsi, ett vävnadsprov som tas för att se om det finns någon sjuklig förändring i ett organ. Provsvaret visade att hon hade cancer, Hodgins lymfom, i tredje stadiet.

Sjukdomen var spridd över hela kroppen. Känslan av att inte ha blivit tagen på allvar gjorde att Veronica anmälde sin vårdcentral till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Monica Holmberg Östrand, verksamhetschef vid Gullmarsplans vårdcentral, säger att hon beklagar det som inträffat. Vårdcentralen har skrivit en egen avvikelserapport – men har inte gjort någon anmälan enligt lex Maria.

– Vi avvaktar IVO:s utlåtande innan vi agerar vidare, säger hon.

Hur tror du förtroendet för vården hos er påverkas av det här?

– Det ännu inte objektivt fastställt att något fel har begåtts. Men vi välkomnar att det utreds, då får vi möjlighet att se om vi kunde ha gjort på ett annat sätt.

Veronica Truedsson hade själv sökt information på internet om de symtom hon hade. Hos Läkarnas etiska råd säger ordförande Elin Ericsson att patienternas ökade kunskaper är något positivt, men också något som sätter press på de enskilda läkarna.

– Om patienten har information som läkaren inte håller med om är det vår uppgift att reda ut det på ett bra sätt.

23-åriga Veronica Truedssons cellgiftsbehandling är färdig i maj. Hon berättar att hon svarat bra på behandlingen, men helt friskförklarad blir hon inte förrän om minst fem år.