ANNONS

Läkartiderna slut innan december började

Handens vårdcentral har inte kunnat boka in några nya läkartider under december.
Handens vårdcentral har inte kunnat boka in några nya läkartider under december.
Den som ringt till Handens vårdcentral under december månad har mötts av beskedet att inga läkartider finns förrän efter årsskiftet. Orsaken sägs vara frånvaro av personal. Detta får kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg, (S) att rasa.
ANNONS

Under december har den som ringt till Handens vårdcentral i Haninge mötts av en telefonsvarare som meddelar att inga läkartider går att boka in förrän efter årsskiftet, på grund av personalfrånvaro.

Detta har fått kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg, (S) att reagera. I ett brev till landstingsrådet Anna Starbrink, (L), som också publicerats på Wasbergs Facebooksida skriver hon bland annat:

Hur kan det då vara möjligt att en vårdcentral helt plötsligt mer eller mindre kan stänga en hel månad? Är Haningeborna inte lika mycket värda som andra länsinvånare?

Vårdcentralens verksamhetschef, Helené Pålsson Lindevall, poängterar dock att vårdcentralen inte alls har hållit stängt under december. På grund av flera sjuka läkare har patienter med inbokade besök bokats om till de läkare som funnits på plats. Detta har i sin tur inneburit att läkartiderna under december blev fyllda.

– Vi har inte på något sätt haft vårdcentralen stängd. Vi har haft mycket patientbesök och har tagit in en hyrläkare under hela december, men vi har varit tvungna att prioritera de patienter som redan har haft tider bokade, säger Helené Pålsson Lindevall.

Den som försökt boka in en tid ska enligt verksamhetschefen ha blivit uppringd av en sköterska som gjort en bedömning om patienten ska få en akut läkartid på vårdcentralen eller träffa en sjuksköterska. Telefonsvararmeddelandet har nu tagits bort.

– För att underlätta för patienterna valde vi att tala in ett meddelande som patienterna fick höra direkt när de ringde. Det kanske missuppfattades, men vår uppfattning är att patienterna inte varit missnöjda med beskedet, utan har förstått att vi har haft problem med frånvaro, säger Helené Pålsson Lindevall, verksamhetschef på Handens vårdcentral.

ANNONS